Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Japonya'da mevkidaşı Fumio Kishida ile görüştü.

Başkent Tokyo'daki Japonya Dışişleri Bakanlığı binasındaki görüşmede, bazı bölgesel ve küresel meseleler değerlendirildi. Başta ekonomi olmak üzere farklı alanlardaki ikili iş birliklerini geliştirmek konusunda fikir alışverişi yapan Çavuşoğlu ve Kishida, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kishida'ya daveti ve nezaketi için teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, Türkiye'nin Japonya ile tarihi ve kültürel bağlarına vurgu yaparak ilişkilerin her alanda güçlendiğini söyledi.

İki ülke arasındaki iş birliğini daha ileri taşımak için ev sahibi ülke Dışişleri Bakanı ile fikir alışverişi yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Japonya, Asya-Pasifik bölgesindeki en büyük ekonomik ortağımız." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Japon yatırımcıların Türkiye'yi tercih etmelerinden memnuniyet duyduklarının altını çizerek, Türkiye'deki önemli altyapı projelerinin tamamlanmasında bu firmaların sunduğu katkıya dikkati çekti.

Çavuşoğlu, daha fazla Japon turisti Türkiye'de ağırlamak istediklerini anlatarak, güvenlikle ilgili konuları Japon yetkililerle değerlendireceklerini bildirdi.

FETÖ'nün darbe girişimi
"Cumhurbaşkanımızın iradesi ve halkımızın dirayeti sayesinde FETÖ'nün darbe girişimini engelledik." diyen Dışişleri Bakanı, PKK ve diğer terör örgütleriyle de mücadelenin sürdüğünü belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Japonya'nın güvenlik ve terör gibi konularda en hassas ülkelerden olduğunu vurgulayarak, "Gerçek dost Japonya'ya Türk halkının selamları ve en iyi dileklerini iletiyorum." ifadesini kullandı.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida da Çavuşoğlu ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki çok katmanlı iş birliğini geliştirmek adına çaba harcamaya devam edeceklerini söyledi.

Öte yandan Çavuşoğlu, Kishida ile görüşmesi öncesi Japon-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleriyle de bir araya geldi.

Türkiye'den Japonya'ya 14 yıl aradan sonra Dışişleri Bakanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret çerçevesinde bu ülkede bulunan Çavuşoğlu, yarın Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko'yla görüşecek.

Çavuşoğlu'nun ayrıca yarın Başbakan Şinzo Abe tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.