Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin Kerbela’da şehit edilmesinden dolayı her yıl Muharrem ayının son günü Aşura(matem) düzenlenen anma etkinliği bu yıl da Esenyurt Kültür Merkezinde düzenlendi. Kardeşlik çadırı adı altında yapılan Aşura programına Esenyurt Kaymakamı Ekrem İnci, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Ehlibeyt Âlimleri Derneği (EHLADER) Başkanı Hacı Hasan Kanatlı, Sefinet-ün Necat Gençlik Başkanı Kerbelayi Öztürk Erdağı ve günün matemi yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Sefinet-ün Necat Derneği Gençlik Başkanı Kerbelayi Öztürk Erdağı, “Gün Müslümanların bir ve beraber olma günüdür” dedi.
Erdağı’nın konuşmasının ardından söz alan EHLADER Başkanı Hacı Hasan Ultrabet Kanatlı, “Bugünlerin yaşanmasına ve yaşatılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Kerbela’da Hz. Hüseyin ile Yezidin kavgası yoktur. Orada Hz. Hüseyin’in kıyamı Yezidin intikamı vardır” dedi.
“Dinimiz açık kitabımız açık” 
Hacı Hasan Kanatlı’nın konuşmasının ardından söz alan Başkan Necmi Kadıoğlu, “Hicri yeni yılımız ve Muharrem ayımız mübarek olsun. Biz Müslümanların arasındaki soğukluktan dolayı Müslüman ülkelerinde kanlar akıyor. Bizim dinimiz açık, kitabımız açık, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) her şeyi berrak bir şekilde anlatıyor. Hem Sünniler hem de Caferiler Yezidleri sevmez. İkisi de Hak yolundadır” dedi.
Başkan Kadıoğlu’nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan Kaymakam Ekrem İnci, “Müslümanlar olarak her zaman birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Aramıza nifak sokmaya çalışanlara asla izin vermemeliyiz” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Mersiyeler okundu ve dualar edildi.