Rusya'nın Moskova kentinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılımı ile üçlü zirve gerçekleşti. Zarif, Türkiye ve Rusya ile birlikte Suriye'de çözüm sürecini başlattıklarını açıkladı.

37 BİN 500 SİVİL VE MUHALİF TAHLİYE EDİLDİ

2011'den bu yana çatışmaların devam ettiği Suriye'de son dönemde diplomasi alanında yapılan görüşmelerde hızlı bir ivme kazandı. Esed rejimi ve İran destekli milislerin saldırısı altında olan Doğu Halep'in tahliyesi için Türkiye ile Rusya arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından 13 Aralık'ta duyurulan ateşkes Esed rejimi ve İran destekli milislerin saldırıları nedeniyle duraklamıştı. Dün yeniden başlayan tahliyelerde şu ana kadar 37 bin 500 sivil ve muhalif tahliye edildi.

TAHLİYE SÜRECİ PUTİN İLE ERDOĞAN'IN GÖRÜŞMESİ SONRASINDA HIZ KAZANDI


Rusya Devlet Başkanı Putin, 15 Aralık'ta yaptığı açıklamada Halep'teki ateşkes ve tahliyelerden sonra Suriye'de ülke çapında yürürlüğe girecek bir ateşkes ve çözüm için çalışma başlatacaklarını söylemişti. Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi sonrası tahliye süreci hız kazanırken, üç ülke Dışişleri Bakanının katılımı ile 27 Aralık'ta üçlü bir zirvenin gerçekleştirileceği açıklandı. Halep'te yaşanan tahliyeler ve ateşkeste yaşanan kırılmalar nedeniyle zirvenin bugün yapılacağı açıklanmıştı.