Türk savunma sanayisinin son zamanlarda çok güçlendiğini belirten Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, "Yöneticilerimizin gözü devamlı Türkiye'de. Ne gibi işbirlikleri yapabiliriz onlara bakıyorlar." dedi.

Sputnik'in haberine göre, Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Büyükelçi Mátis, Macaristan'ın Afganistan’ın güvenliği ve Kabil Havalimanı’nın korunmasında iş birliği yapması konusunda şunları söyledi:

“AFGANİSTAN’DA BARIŞ İSTİYORUZ”

Şu anda çok yeni bir konu. Geçen hafta pazar akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ikili bir görüşme gerçekleştirdiler. Bu görüşmeden sonra Erdoğan ve Biden bir araya geldi. Planlamalar devam ediyor, şu anda ortada somut bir anlaşma yok. Ama bu çok önemli bir konu. Afganistan'ın barışı için Türkiye, Macaristan, ABD ve birçok ülke yıllar boyunca çalıştı. Ben de eskiden Afganistan'a akredite olmuş bir büyükelçi olarak diyebilirim ki; Afganistan'da barış istiyoruz. Çünkü olmuyorsa yeni bir göçmen dalgası beklenebilir. Bu konuda görüşmelerin en üst düzeyde devam etmesini bekliyoruz.

SAVUNMA SANAYİİ MERCEK ALTINDA

Türkiye'de üretilen Silahlı İnsansız Hava Araçları ( SİHA) son dönemde birçok ülke tarafından tercih ediliyor. Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan Polonya'nın Bayraktar TB2 SİHA tedarik etme kararının ardından Letonya'dan da benzer sinyaller geldi. Macaristan'ın ismi de SİHA talep etmesi düşünülen ülkeler arasında geçiyor. Büyükelçi Mátis, "Bu konuda şu anda net bir plan yok" dedi ve şunları ekledi: "Görüşmeler her anlamda devam ediyor. Sadece İHA/SİHA konusunda değil. Bizim gözümüz Türk savunma sanayisinin tüm ürünlerinde. Değerlendiriyoruz ve her zaman en uygun olanı seçmeye hazırız."

“TÜRK SAVUNMA SANAYİİ ÇOK GÜÇLENDİ”

Türkiye'den satın alınan Ejder Yalçın 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlarıyla ilgili Mátis, "Macaristan, NATO'da üstlendiği görevleri çok ciddiye alıyor. Bu nedenle bütün ordumuzu yeniliyoruz. Orta Avrupa'nın en güçlü ve en modern ordusu haline gelmek istiyoruz. Bu kapsamda Türk savunma sanayisinden Ejder Yalçın araçlarını seçtik. Macaristan ordusuna özelleştirerek bu araçları kullanacağız. Ama sadece bu değil. Türk savunma sanayisi son zamanlarda çok güçlendi. Yöneticilerimizin gözü devamlı Türkiye'de. Ne gibi iş birlikleri yapabiliriz onlara bakıyorlar" dedi.