FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock'un kırılmasıyla, örgüte yönelik operasyonlar hız kazanırken, programın yüzde 90 oranında çözüldüğü belirtildi. 

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Bülent Orakoğlu, bugünkü köşesinde kaleme aldığı "ByLock’ta önemli gelişmeler" başlıklı yazısında MİT'in programın ana serverının Litvanya'da olduğunu belirledikten sonra Litvanya'da ByLock operasyonu gerçekleştirdiğini ve  tüm kullanıcı kayıtlarıyla birlikte yurda döndüğünü belirtti. 

İşte Orakoğlu'nun yazısından satır başları: 


MİT'in Kritik 'ByLock analiz teknik raporu'' ve Litvanya'da Vilnius'ta bir şirkete ait binada bulunan ByLock ana servis sağlayıcısına (server) MİT mensubu bilişim ve istihbarat uzmanlarından oluşan bir ekibin sızarak siber bir operasyonla veri tabanındaki ByLock kayıtlarına ait tüm bilgilerin ele geçirilerek Türkiye'ye getirilmesi, FETÖ ihanetinin boyutlarını gözler önüne sererken, güvenlik güçlerinin 'örgütün inine' girdiği gerçeğinden dolayı ayrı ve özel bir anlam taşıyor.

FETÖ'nün yıllardır gizli iletişim için kullandığı şifreli cep telefonu programı olan ByLock'un, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bulunduğu aylar öncesinden ortaya çıkmıştı. Daha önce bir siber operasyonla gizli ağa ulaşan MİT, şifreyi kırarak kayıtlı yaklaşık 215 bin 92 ByLock kullanıcısından 53 binini deşifre ederek, kayıtların tamamına ulaşılması için Lİtvanya ile temasa geçmişti. Litvanya'nın ret cevabı üzerine MİT'te özel olarak oluşturulan siber operasyon ekibi devreye sokuldu. Vilnius'ta 'server'ın bulunduğu binaya giren ekip yanlarındaki son teknoloji ekipmanlar sayesinde sekiz kademeli şifreyi kırdı. Server içindeki ByLock kayıtlarına ait tüm bilgileri kısa sürede kopyalayarak olay yerinden uzaklaştı. Operasyon gecesi uçakla Türkiye'ye dönen ekibin 215 bin 92 kullanıcısı bulunan ByLock'taki tüm kayıtları eksiksiz getirdiği anlaşıldı.

ByLock veri tabanının MİT tarafından elde edilmesiyle FETÖ terör örgütünün başta kripto militanları olmak üzere neredeyse tamamı deşifre edilerek terör örgütüne büyük bir darbe vurulmuş durumda. Diğer taraftan ByLock veri tabanının incelenmesinde örgüt mensuplarının kendi aralarında kripto ve şifreli yazışma veya mesajlarının 17 milyon 169 bin 632 olduğu, bu yazışma veya mesajların 15 milyon 520 bin 552'sinin deşifre edildiği, çözümleme işlemlerinin devam ettiği anlaşılıyor. ByLock'un 17/25 Aralık darbe girişiminden hemen sonra kullanılmaya başlandığı 15 Temmuz Kalkışmasından 5 ay önce örgüt elemanlarının bir kısmının Eagle programına geçtiği ancak Bylock'un da kullanılmaya devam edildiği biliniyor. Bu nedenle FETÖ'nün 15 Temmuz Kalkışmasına uzun yıllardan beri hazırlandığı gerçeği karşısında terör örgütü üyelerinin ByLock yazışma programını kalkışma hazırlıkları çerçevesinde kullandıklarını düşünebiliriz. FETÖ'nün arkasında NATO ve Obama yönetimindeki ABD olduğu neredeyse kesin.