Paris'te dün gece saatlerinde meydana gelen terör saldırılarında ölenlerin sayısının 128'e yükseldiği bildirildi.


Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre saldırılarda 128 kişi hayatını kaybederken 180 kişi yaralandı. Yaralananlardan 80'inin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Bölgedeki hastanelerden acil kan bağışı çağrısı yapıldı.

Güvenlik Konseyi toplantısı başladı 

Elysee Sarayı'nda, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande başkanlığında güvenlik konseyi toplantısı başladı.

Toplantıya Başbakan Manuel Valls, Hollande'ın yerine Antalya'daki G20 Zirvesine katılacak olan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve içişleri, savunma, adalet ve sağlık bakanlarına ilaveten üst düzey sivil ve askeri yetkililer katılıyor. 

Bakanlar Kurulu gece olağanüstü toplandı

Fransa’da bakanlar kurulu, terör saldırılarının ardından Elysee Sarayı’nda olağanüstü toplandı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkede olağanüstü hal ilan etti ve sınırlarının kapatılmasına karar verdi.

Toplantıda terörle mücadelede ivedilikle alınacak önlemler masaya yatırıldı, ilk etapta 1500 ilave askerin güvenliğin sağlanması için görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

Olağanüstü hal ilanının ardından, başkentin bazı bölgelerine askeri birlikler konuşlandırıldı.

Emniyet, güvenlik önlemleri çerçevesinde başkentteki 5 metro istasyonunu kapattı.

Saldırgan sayısı 8

Polis kaynakları, saldırganların sayısının sekiz olduğunu ve tamamının etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Paris'i kana bulayan saldırılarda en fazla can kaybı, ilk belirlemelere göre 100'e yakın kişinin öldüğü Bataclan konser salonunda yaşandı. Polis, konser salonu içindekileri rehin alan saldırganları ölü ele geçirdi.

Stade de France bölgesinde ise Fransa-Almanya futbol maçı oynandığı sırada iki intihar eylemcisinin, üzerlerindeki bombaları patlatmaları sonucu en az 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Statta bulunan Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ün derhal yoğun güvenlik önlemleri altında stattan ayrıldığı ve konuyla ilgili "kriz masası" oluşturulduğu bildirildi.   

10. bölgedeki Bichat sokağındaki saldırıda en az 18, 11. bölgedeki Charonne sokağındaki saldırıda ise en az 11 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Saldırılar sırasında el bombaları kullanıldığı da gelen haberler arasında.

Saldırılar 6 ayrı bölgede gerçekleşti

France 24 kanalı polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, başkentte 6 ayrı bölgede saldırı ve çatışmaların gerçekleştiğini duyurdu.

Tipobet font-stretch: normal; font-size: 16px; line-height: 24px; font-family: Roboto, sans-serif;">Stade de France’ın etrafındaki üç ayrı bombalı saldırı ve diğer iki bölgedeki silahlı saldırıların akşam yerel saatle 22 sularında başlamasının, teröristlerin aynı anda, planlı ve koordineli bir şekilde hareket ettiğini ortaya koyduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande, televizyona yaptığı kısa açıklamada saldırıları ‘’korkunç’’ bir olay olarak nitelendirip, olağanüstü hal ilan ederken, terörle mücadele için bütün imkanların seferber edileceğini ve ordunun da asayişin sağlanması için görev yapacağını duyurdu.

Paris'teki Türk vatandaşlarına uyarı

Öte yandan, Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu'nun Twitter hesabından yapılan açıklamada , "Paris'teki vatandaşlarımızdan sakin ve dikkatli olmalarını, mecbur olmadıkça toplu alanlara gitmemelerini önemle rica ediyoruz" denildi. 

Görgü tanıklarına çağrı

Paris Emniyeti, yaptığı yazılı açıklamada, dünkü saldırılarla ilgili başlatılan soruşturmalara yardımcı olacak bilgilere ulaşılması için görgü tanıklarını ifade vermeye çağırdı.

Görgü tanıklarının ‘’www.securite.interieur.gouv.fr.’’ sitesine başvurarak veya ücretsiz ‘’197’’ telefon hattını arayarak soruşturmaya yardımcı olabilecekleri bildirildi.

Saldırıda ölen veya yaralananlar hakkında bilgi almak isteyenler ise ‘’0800 40 60 05’’ hattını arayabilecek.

Teröristlerin cesetleri üzerindeki DNA çalışması sürüyor

Bu arada polis, saldırıların sorumlusu olduğu tahmin edilen 8 teröristin cesetleri üzerinde DNA testlerinin sürdüğünü açıkladı.

Valilik ise yayınladığı genelgeyle Paris ve bölgesinde kamuya ait bütün yerlerde gösterileri yasakladığını duyurdu.

Genelgede, güvenlik güçlerinin terörle mücadele kapsamındaki çalışmalarını kolaylaştırmak için bu kararın alındığı bildirildi.

Diğer taraftan, başkentin iki havaalanındaki uçuşlarda da uzun rötarlar yaşanıyor.

Hollande, Sarkozy ile görüştü

Cumhurbaşkanı François Hollande, bu sabah ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi lideri Nicolas Sarkozy ile telefonda görüştü. Sarkozy, Hollande’a hükümetin terörle mücadelede aldığı bütün önlemleri desteklediklerini bildirdi.

Sarkozy ve Hollande yarın bir araya gelecek.

Hollande, pazartesi günü de meclis ve senato üyelerini bir araya getiren parlamentoyu Versay Şatosu’ndaki tarihi binada toplayacak.