Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin yeni Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve beraberindeki heyeti ağırladı. Görüşmenin ana başlığı Doğu Akdeniz olurken, iki ülke arasında yapılacak işbirliği ile Libya’nın imarı sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin yeni Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’yi ağırladı. Başbakan Dibeybe’ye 5 Başbakan Yardımcısı, 14 bakan ve Genelkurmay Başkanı Muhammed el Haddad eşlik etti. Tüm dünyanın gözlerinin çevrileceği Ankara’daki ziyaret öncesinde Dibeybe resmi törenle karşılandı. Başbakan Dibeybe’nin göreve gelişinin ardından ilk resmi ziyareti büyük önem taşıyordu. Ziyaretin kritik başlığını Doğu Akdeniz meselesi oluştururken, Libya’nın imarı da masada yer aldı. Görüşmelerde, enerji, inşaat, müteahhitlik, altyapı ve güvenlik konularında atılacak adımlar ele alındı.

“KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Ayrıca Türk şirketlerinin Libya’da yaşanan kriz nedeniyle faaliyetlerinin durdurulması sonrasında geri dönüşün gerçekleşmesi de görüşülecek konular arasında. İki ülke bakanlıkları Libya’nın imarını içeren toplantılarda bir araya geldi. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Libya İskan ve İmar Bakanı Ebubekir Muhammed El-Gavi ile görüştü. Bakan Kurum görüşmeye ilişkin, “Libya’nın yeniden imarı sürecinde, Türkiye olarak başta TOKİ Başkanlığımız olmak üzere güçlü kurumlarımız ve özel sektörümüz ile gerekli yatırımları yapmaya hazırız. Libyalı kardeşlerimizin her zaman yanlarında olacağız” açıklamasında bulundu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı dolayısıyla Türkiye’yi ziyaret eden Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Ali El-Huveyc ve Planlama Bakanı Fahir Miftah Buferne ile bir araya geldi.

“SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

Pekcan, Libya’nın yeniden yapılandırılması sürecinde sanayiden alt ve üstyapı yatırımlarına, sağlıktan enerjiye, eğitimden bankacılığa kadar her alanda iş birliğinin devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin bu alanlarda sorumluluk almaya hazır olduğunu bildirdi.

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ KARARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Libya ile petrol ve doğal gaz başta olmak üzere iş birliğini geliştirme kararı aldıklarını bildirdi. Bakan Dönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Libya Milli Birlik Hükümeti Petrol ve Gaz Bakanı Sayın Muhammed Ahmed Oun ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Petrol ve doğal gaz başta olmak üzere iş birliğimizi geliştirme kararı aldık” ifadelerini kullandı.

LİBYA’YA DESTEK SÜRECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'la görüştü. Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Çavuşoğlu, Türkiye-Libya dostluğunun ve iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik ortak kararlılıklarını vurguladıklarını belirtti. Görüşmenin Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi I. Toplantısı öncesinde yapıldığını belirten Çavuşoğlu, “Bu tarihi süreçte kardeş Libya’ya desteğimiz devam edecek” dedi.