Esed güçleri, Türkiye sınırında Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesine saldırılarını sürdürüyor. Esed ordusuyla birlikte Hizbullah milisleri ve İran güçleri karadan, Rusya da havadan ve denizden bölgeye yoğun saldırı düzenliyor. Saldırıların son dönemde bu bölgede yoğunlaşması, Rusya'nın Esed'i müzakere masasına güçlü oturtmayı hedeflediğini gösteriyor. 

Rusya, Suriye'de "terörle mücadele" adı altında 30 Eylül'den bu yana düzenlediği hava saldırılarıyla, ilk günden bu yana Bayırbucak Türkmen bölgesini de hedef alıyor.

Bölgede rejim güçleri ve Türkmen birlikler arasındaki çatışmaları "koordine ettiği" bilinen Rusya, Türkmendağı'na Akdeniz'deki savaş gemilerinden attıkları füzelerle de müdahalede bulunuyor.  

Rejim güçleri de yaklaşık iki buçuk haftadır Rus hava desteğinde bölgeye kara operasyonu düzenliyor. Bölgenin güneyindeki Gımam köyünü hedef alarak başlayan saldırılar, 5 gündür Bayırbucak'taki Acısu, Fırınlık ve özellikle Kızıldağ bölgelerinde Rus savaş uçaklarının yoğun bombardımanıyla devam ediyor.  

Esed ordusunun Türkmendağı'ndaki kara operasyonuna, yaklaşık 2 senedir bölgede aktif olarak savaşan Hizbullah milisleri ve İran güçleri de destek veriyor. 

Sahadaki son duruma göre, Gımam, 45 Tepesi, Zuveyk köyü, Acısu Kavşağı, Kızıldağ'ın tepe bölgesi rejim güçlerinin eline geçti. 

"Esed ve Türkiye arasında tampon Asyabahis bölge"

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya'nın son dönemde Türkmendağı'na hava saldırılarını artırmasının altında çeşitli motivasyonlar olduğunu söyledi. 

Mustafa, Moskova yönetiminin kısa vadede, Esed rejimine cephe hatlarında askeri üstünlük kazandırarak, müzakere masasına olabildiğince güçlü oturmasını amaçladığını belirtti.

"Türkmendağı, sahil bölgesinde tampon bölgedir" diyen Mustafa, bölgenin Antakya ile "Esed'in kalesi Lazkiye" arasında kaldığını, Türkmendağı'nın düşmesi halinde Esed'in Türkiye ile komşu olarak sınır üzerinde tehdit oluşturabileceğini dile getirdi. 

Mustafa, parçalanmış Suriye senaryosunda Esed'in Lazkiye'de Nusayri devleti kurma ihtimaline değinerek, "Esed, Türkmendağı gibi stratejik bir bölgeyi de Nusayri devletinin sınırlarına katmış olmayı hedefliyor" dedi.

Ülkenin kuzeyinde olası bir Kürt kuşağı ihtimalinden de söz eden Mustafa, "Türkmendağı'nın düşmesi, Kürtlerin Akdeniz'e açılmasına da olanak sağlayacak" ifadesini kullandı.
Mustafa, Bayırbucak'ta Türkmen varlığının korunmasının Kürt kuşağına da engel olacağını kaydetti.

Bayırbucak'taki stratejik noktalar

4 gündür yoğun çatışmaların yaşandığı, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki Kızıldağ, bölgedeki en yüksek dağ olması nedeniyle stratejik önem taşıyor. Kızıldağ, Türkiye sınırına 500 metre mesafede bulunan bölgenin en doğu ucu olan Yamadı'ya kadar atış üstünlüğü sağlıyor. Rejim güçleri bu tepeyi tam olarak ele geçirirse Kızıldağ'dan Yamadı'ya kadar on Türkmen köyünü topçu atışıyla vurabilir.

Rejimin hedefindeki bir diğer nokta ise Acısu bölgesi. Burası, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimi ile kuzey hattındaki son nokta. Kızıldağ ve güneydeki 45 Tepesi ile birlikte adeta bir üçgen oluşturan bölge, rejim için stratejik ve hayati öneme sahip.

Türkmen Dağı güney hattında Gımam’ın ardından bir diğer önemli nokta Zuveyk köyünü de rejim ele geçirdi. Esed güçleri buradan kuzeydeki Burcu'l Kasab noktasına ilerleyerek Türkmen Dağı ile Cebel Ekrad arasındaki bağlantıyı keserek Türkmen Dağı’nı topyekun kuşatma altına alabilir.