Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak ve İran'da meydana gelen depreme ilişkin, "Irak tarafından beklediğimiz süre içerisinde yardım talebi gelmedi. Sağlık Bakanlığı ve AFAD olarak hazırlığımızı yaptık ve havaalanında bekledik. Gerekli talep gelince Irak'a ulaşıldı. İran'la da görüşüldü ancak şu an için bir talep gelmiş değil." dedi.

Demircan, bakanlıktaki makamında Sağlık Bakanlığının girişimleriyle Türkiye'de karaciğer nakli olan Osama Ali Khan ve ailesini kabulünde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Irak'ta meydana gelen depremin merkez üssünün Süleymaniye olduğunu ifade eden Demircan, depremin hemen ardından Irak'a yardım için harekete geçtiklerini söyledi.

İran'dan da bilgi aldıklarını aktaran Demircan, "Irak tarafından beklediğimiz süre içerisinde yardım talebi gelmedi. Sağlık Bakanlığı ve AFAD olarak hazırlığımızı yaptık ve burada havaalanında bekledik. Gerekli talep gelince Irak'a ulaşıldı. İran'la da görüşüldü ancak şu an için bir talep gelmiş değil. Gayri resmi bilgilere göre, Irak tarafında can kaybı 6, 200 üzerinde yaralıdan bahsediliyor. İran tarafında ise 207 İran'lı hayatını kaybetmiş ve bin 686 yaralının olduğuna dair rapor geldi." dedi.

Bakan Demircan, Genelkurmay Başkanlığına ait A400M kargo uçağıyla AFAD Başkanı, AFAD Başkan Yardımcısı, Ankara İl AFAD Müdürlüğünden 10 personel ve bir aracın yanı sıra UMKE'den 10 personel ve bir araç, lojistik deposundan 320 battaniye ve 60 çadırın Süleymaniye'ye gönderildiğini söyledi.

4 bin 328 hasta yatağı, 217 yoğun bakım yatağının da hizmete hazır halde olduğunu ifade eden Demircan, 40 ambulans, 10 hekim ve ayrıca 316 UMKE personelinin de hazır bekletildiğini aktardı.

Irak'ta artçı depremlerin devam ettiğini dile getiren Demircan, "Depremin büyüklüğü ciddi. Daha fazla bir can kaybı olmamasını diliyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Yapmak için de hazırız. Dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye bir mazlumun, bir insanın ayağına diken batınca onun acısını hisseden bir millettir. Her zaman sıkıntı olana koşmuştur. Milletimiz bu konuda da gerekli sınavı vermiştir." diye konuştu.