Çatışma ortamından rahatsızlık duyan Doğu ve Güneydoğu Anadolu seçmeninin, sorunların siyasetle çözülmesi mesajı verdiği, şiddeti engellemede yetersiz kaldığı düşünülen HDP'nin oy kaybına uğradığı belirtildi.  

Dicle Üniversitesi (DÜ) öğretim üyeleri Prof. Dr. Rüstem Erkan ve Doç. Dr. Vahap Coşkun, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını değerlendirdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin 7 Haziran'da bölgede kaybettiği oyların yüzde 20'ye yakınını geri kazandığını söyledi.

"Şiddet ortamında herkes kaybeden konuma düşüyor"

Halkın, HDP'nin olayları engellemesini beklediğini belirten Erkan, olayların bitmesinde önemli rol üstleneceği gerekçesiyle HDP'nin oylarının 7 Haziran'da arttığını belirtti.

Sahabet 0px 0px 15px; font-stretch: normal; font-size: 16px; line-height: 24px; font-family: Roboto, sans-serif;">Erkan, "7 Haziran'dan sonra HDP'nin olayları engellemede en azından etkisiz kaldığı gibi bir imaj ortaya çıkmaya başladı. Oy kaybetmesinin önemli nedenlerinden biri de budur. Bundan herkesin çok iyi ders çıkarması lazım. Hem sonuçlardan hem de seçimden önce yaşananlardan görülüyor ki bunun kazananı yoktur. Çatışma, şiddet ortamında herkes kaybeden konumuna düşüyor" diye konuştu.

"İstikrar ve güven talebi AK Parti'yi başarıya ulaştırdı"

Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun ise AK Parti'nin oyunu yükseltmesinde, 7 Haziran'dan sonra muhalefet partilerinin politik tercihlerinin halk tarafından tasvip edilmemesi ve yanlış bulunmasının önemli bir etkisi olduğunu söyledi.

"MHP'nin her teklife 'hayır' diyen negatif siyaset izlemesi, daha sonra çatışma döneminin HDP'ye olumsuz etkisi, MHP ve HDP'ye giden oyların AK Parti'ye kaymasına sebebiyet verdi. AK Parti, 7 Haziran'dan sonra söyleminde ve partinin vitrini konumunda olan adaylarında değişikliklere giderek halka daha yakın siyaset izledi" diyen Coşkun, Türkiye'nin istikrar istediğini, halkın da bu yönde tercihini sandığa yansıttığını kaydetti.