Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’in, 24 Nisan anma programı kapsamında bu hafta sonu sözde Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanımak için hazırlandığı bildirildi. ABD medyası ve basın kuruluşlarının Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak yer verdiği haberlerinde, seçim öncesi verdiği vaatlere uygun olarak sözde Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyacağı belirtilen Joe Biden’in, konu hakkında net bir karar vermediği de ifade ediliyor.

ANKARA VE WASHİNGTON GERGİN

Çıkan haberlerde, Joe Biden’in sözde Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımasıyla, Rusya’dan satın alınan S-400 füzeleri ve Türkiye’nin son olarak F-35 savaş uçağı projesinden resmi olarak çıkartılmasının ardından Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün yaptığı bir açıklamada Biden’in bu yönde bir karar almasının ikili ilişkilerin daha da kötüye gitmesine neden olacağını söylemişti.

KONGRE’DEN BİDEN’A MEKTUP

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Ermeni lobisinin, 24 Nisan anma törenleri öncesinde Joe Biden üzerindeki baskısını Kongre’yi kullanarak artırdığı belirtiliyor.

Son olarak Kongre’de her iki siyasi gruptan da 100’den fazla üye, Joe Biden’e gönderdikleri yazılı mektupta, sözde Ermeni Soykırımı’nın ABD Başkanı tarafından ilk defa resmen tanınmasını istedi.

Biden'a hitaben yazılan mektupta, "Ermeni Soykırımı'na dair tarihi gerçeklerle ilgili Amerikan hükümetinin utanç verici sessizliği çok uzun sürdü ve buna artık bir son verilmeli. Sizi vaatlerinizi yerine getirmeye ve gerçekleri konuşmaya çağırıyoruz." ifadeleri yer aldı.

BİDEN’İN SÖYLEYECEKLERİ VAR

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, çarşamba gün gerçekleşen basın toplantısında içeriğine ilişkin ayrıntı vermeden, Amerikalı liderin 24 Nisan'da bu konuyla ilgili söyleyeceklerinin olduğunu aktarmıştı.

Joe Biden’den önceki ABD başkanları, 24 Nisan’da, 1915 olayları için “Ermeni soykırımı” yerine, “felaket” veya “tarihin karanlık dönemi” gibi ifadeler kullanıyordu.

ABD’nin önde gelen saygın gazeteleri The New York Times ve The Wall Street, Joe Biden’in bu yıl sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağı görüşünü dile getiriyor.