Barış Pınarı Harekâtı’nda kullanılan mühimmatın neredeyse yüzde 90’ı yerli ve milli. Son yıllarda tüm dünyanın dikkatini çeken yerli ve milli silahlarımız, özellikle Suriye'deki operasyonda kullanılmak üzere hazırlandı. Özellikle ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Barış Pınarı Harekatı'nın ilk dakikalarından itibaren kritik rol oynadı.

DIŞA BAĞIMLI DEĞİLİZ!

Son yıllarda savunma sanayideki “yerli ve millî teknoloji” hamlesi de gelinen nokta gözler önüne serdi. İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün verilerine göre, Türkiye geçtiğimiz yıl AB ülkelerinden sadece 387 milyon dolar değerinde silah ve mühimmat satın aldı. Yine 2018 yılında savunma sanayideki ithalatı yüzde 21 geriledi. AB ülkelerinden İthalatın büyük bir bölümü ise İspanya ve İtalya’dan yapıldı. İtalya’dan 181 milyon dolar, İspanya’dan 146 milyon dolar civarında ithalat gerçekleştirildi. Almanya’dan yapılan savunmayla alakalı ithalat gerilerken Fransa ve İngiltere’den 2018 yılında ithalat yapılmadı.

FRANSA KOMİKLİK PEŞİNDE!

Türkiye’ye silah satışının askıya alınması için bastıran ülkelerin başında gelen Fransa’nın silah sattığı ülkeler arasında Türkiye 30’uncu sırada yer alıyor. Geçtiğimiz sene Almanya’dan sadece 30 milyon dolarlık savunma ithalatı yapıldı. Yine İngiltere’yle de 2010 senesinden bu yana savunma sanayii ithalatı yapılmadı. 2010 yılında İngiltere’den 25 milyon dolar değerinde savunma sanayii ithalatı yapılırken bu oran 2000 yılında 150 milyon doları buluyordu. Türkiye’ye satışını askıya alan bir başka ülke de Norveç... Ancak Türkiye, Norveç’ten son 19 yılda savunma sanayinde toplam 24 milyon dolar civarında ithalat yaptı. Norveç’ten 2001-2002 yılında 12 milyon dolar, son olarak ise 2011 yılında 12 milyon kıymetinde savunma ürünü satın alındı.

YÜZDE 90'U YERLİ VE MİLLİ

Barış Pınarı Harekâtı’nda kullanılan mühimmatların yüzde 90’ı yerli ve millî... İşte o silahlardan bazıları: LGK (Lazer Güdüm Kiti), Havan Tespit Radar Sistem SERHAT, HGK (Hassas Güdüm Kiti), uzaktan komutalı stabilize silah sistemi SARP, Aselpod, Serçe drone, Mpt 76, Mpt 55, Knt 76, Kargu UMTAS, Cirit, MAM-L, Bora, T-122 Sakarya Çok namlulu roket atar, Anka-S, Atak, Bayraktar-TB2 Kirpi 2, VURAN zırhlı araçları ve modernize edilmiş FIRAT M60 T ve FIRTINA KMO tankları.

Silah satışını durduranlar

- İngiltere
- Almanya
- Fransa

Silah satışını askıya alanlar

- İtalya
- Kanada
- İsveç
- Hollanda
- Norveç
- Finlandiya
- Çekya

BATI’NIN YPG’YE VERDİĞİ SİLAHLAR

ABD: Javalin antitank füzesi, Law anti tank füzesi, TOW füzesi, M4 Carbine, mini insansız hava araçları, Guardian zırhlı personel taşıyıcı araçlar, iş makineleri, bombaaratalar, M-14, M-16 tüfekler, Humvee askerî araç ve havan topu.
ALMANYA: Makineli tüfek, piyade tüfeği, MILAN tanksavar füzesi.
İNGİLTERE: Roketatar, saldırı tüfekleri
İTALYA: Benelli B76 model tabanca, piyade tüfekleri, anti-personel mayınları. İSVEÇ: LAW silahı
AVUSTURYA: Glock tabanca.
İSRAİL: Uzi makineli tabanca.
BELÇİKA: Browning Hi-Power tabanca.
KANADA: Yüksek zırhlı araçlar.