Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 9 Ağustos Salı günü gerçekleştirilen tarihi zirvede, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin tekrar kasım ayı öncesi seviyelere ulaştırılması konusunda görüş birliğine varılırken, iki lider de Türkiye ve Rusya arasındaki ticarette Türk lirası ve Rus rublesi kullanılmasının her iki ülke açısından avantaj sağlayacağına yönelik açıklamalarda bulundu.
'Tüm FETÖ'cülerin kellesini vereceğiz' 

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Moskova merkezli Yüksek Ekonomi Okulu Asya Ekonomileri Uzmanı Andrey Chuprygin, yerel para birimleri kullanılmasının Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini artırabileceğini, başta turizm olmak üzere yeni iş fırsatları yaratabileceğini söyledi.

Chuprygin, konunun Rusya ve Türkiye arasında daha önce 2014’te görüşüldüğünü ve ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasının küresel bir eğilim haline geldiğini belirterek, "Son yıllarda özellikle Çin, Güney Kore ve Latin Amerika gibi bölgelerde dolar yerine yerel para birimleri ile ticarete dönüş var." dedi.

Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin, kriz döneminde dahi iki ülke açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Chuprygin, "Türk Akımı özellikle Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşırken, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ise Rus sanayisi nezdinde büyük önem taşıyor." ifadesini kullandı.

“Bu fikir, Türkiye ve Rusya’nın ekonomik ilişkilerini derinleştirmek istediğine işaret ediyor"
Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi Dünya Ekonomisi Departmanı Uzmanı Nigyar Masumova da ikili ticarette yerel para birimi kullanılmasının çok karmaşık bir süreç olduğuna işaret etti.

Masumova, yerel para birimlerini kullanma fikrinin Türkiye ve Rusya’nın ekonomik ilişkilerini derinleştirmek istediğine işaret ettiğini belirterek, “Ancak ticarette yerel para birimlerine geçmek zorlu bir süreç ve arkasında ciddi bir politik irade olması gerekiyor.” dedi.

Ticarette Türkiye ve Rusya’nın birbiri açısından vazgeçilmez iki ülke olduğunu vurgulayan Masumova, şunları kaydetti:

“Türkiye, Rusya’nın enerji ham maddelerinin Avrupa’ya ulaştırılması açısından büyük önem taşıyor. Öte yandan, Rusya da Türkiye turizmi ve bitmiş ürünleri için önemli bir pazar. Kısa süre içeresinde de Türkiye’ye yönelik charter uçuşları tekrar başlayacak ve yaptırımlar da kaldırılmış olacak. Özellikle Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Rusya’nın bilimsel potansiyelini ispatlayabilmesi açısından büyük önem arz ediyor.”

"Rusya ve Türkiye bile dolardan başka para birimini kullanmakta zorlanacaktır"
Rus Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi’nden Boris Pivovar ise tüm görüş ayrılıklarına rağmen ekonomik iş birliğinin iki ülke açısından çok iyi bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Karşılıklı refahın artması için artık Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğini artırmak gerektiğini, bunun yavaş yavaş gerçekleşeceğini ifade eden Pivovar, "İki ülke de karşılıklı niyetlere bakıp bazı adımlar atacak. Tahminim, ilişkilerin tekrar normal düzeyine gelmesi yaklaşık 2 yılı bulacaktır.” dedi.

Pivovar, doların şu anda en güçlü para birimi olduğunu vurgulayarak, “Maalesef Rusya ve Türkiye gibi iki büyük ülke bile bu para biriminden başka birimi kullanmakta zorlanacaktır.” görüşünü dile getirdi.