Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün birilerinin Türkiye'yi sadece terörle, terör örgütlerinin eylemleriyle, Suriye'den gelen göçmen dalgalarıyla, Irak'taki gelişmelerin ülkeye yansımalarıyla öne çıkarmaya çalıştığını belirterek, "Sadece bunlardan ibaret bir Türkiye portresi çizme gayretleri, bu ülkeye ve bu millete yapılacak en büyük haksızlıktır. Türkiye, geçtiğimiz 13 yıllık dönemde her alanda gerçekten muazzam bir dönüşümü, tarihi bir değişimi gerçekleştirmeyi başarmış bir ülkedir" dedi.

Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki TÜMSİAD TÜMEXPO ve Uluslararası KOBİ Şurası/ All In Tech Zirvesi'ndeki konuşmasında, milletin ve tüm İslam dünyasının Muharrem ayının 10. gününe tekabül eden Aşure Günü'nü tebrik ederek, bu günün Müslümanların birliğine, beraberliğine ve dayanışmasına vesile olmasını diledi.

Aşure Günü'nün Suriye'de, Irak'ta, Filistin'de, Mısır'da, Libya'da, Myanmar'da ve daha birçok yerde zulüm altında hayatlarını sürdürenlerin kurtuluşunun müjdecisi olması temennisinde bulunan Erdoğan, bugün vesilesiyle tutulan oruçların, yapılan ibadetlerin Allah katında kabul olmasını niyaz etti.

Erdoğan, TÜMSİAD'ın, uzun yıllardır yol ve dava arkadaşlığı yapılan, çalışmalarına önem ve destek verilen önemli bir kuruluş olduğunu ifade ederek, bugünkü programda TÜMSİAD'ın millet ve ülke için ne kadar hayırlı ve faydalı faaliyetler içinde olduğunu bir kez daha herkesin gördüğünü söyledi.

Açılışı yapılan 3. TÜMEXPO Fuarı'nda katılımcılarla, ülke ve millet içinde buna iştirak eden ayrıca dünyadan katılan misafirlerle birlikte bu mutluluğun beraber yaşandığını dile getiren Erdoğan, uluslararası camiadaki etkin kuruluşların temsilcilerine "İstanbul'a hoş geldiniz" dedi. 

Ülkesi ve milleti için sorumluluk üstlenen, elini taşın altına koyan TÜMSİAD'ın, Türkiye'nin geleceğinde çok daha güçlü ve etkin konuma ulaşacağına inandığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün birileri Türkiye'yi sadece terörle, terör örgütlerinin eylemleriyle, Suriye'den gelen göçmen dalgalarıyla, Irak'taki gelişmelerin ülkemize yansımalarıyla öne çıkarmaya çalışıyor. Sadece bunlardan ibaret bir Türkiye portresi çizme gayretleri, bu ülkeye ve bu millete yapılacak en büyük haksızlıktır. Burada ben sizlere asıl Türkiye'yi anlatmak istiyorum. Türkiye, geçtiğimiz 13 yıllık dönemde her alanda gerçekten muazzam bir dönüşümü, tarihi bir değişimi gerçekleştirmeyi başarmış bir ülkedir."

Ekonomik gelişmeler 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel ekonomik verileri ve projelerden bazılarını hatırlatıp, değişimin boyutlarını paylaşarak, "Türkiye, 2003-2014 yılları arasında yılda ortalama yüzde 5'lik bir büyüme sağladı. Bu büyümenin 2008'den itibaren dünyada çok ciddi bir finans krizi yaşandığı dönemde gerçekleştiğini özellikle hatırlatmak istiyorum. Bu yıl yaşadığımız genel seçime, artan terör olaylarına, 1 Kasım'daki tekrar seçime rağmen 2015 yılının ilk çeyreğinde 2,3 ve ikinci çeyreğinde 3,8'lik büyüme oranlarıyla bu eğilimin devam ettiğini görüyoruz" dedi.

Gayrisafi yurtiçi hasılanın 2002 sonundaki 230 milyar dolar seviyesinden geçen yıl 800 milyar dolar düzeyine yükseldiğini, kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara çıktığını anlatan Erdoğan, aynı dönemde ihracatın 36 milyar dolardan 158 milyar dolara, turizm gelirlerinin 12,5 milyar dolardan 34,5 milyar Casinoslot dolara çıktığını, Merkez Bankası rezervinin de 26 milyar dolardan 130 milyar dolar düzeyine yükseldiğini belirtti.

Erdoğan, "Geçmişte uzun yıllar boyunca IMF kredileriyle ekonomisini desteklemek zorunda kalan, 2002 sonunda 23,5 milyar dolar IMF'ye borcu olan Türkiye vardı. Hamdolsun 2013 yılı mayıs ayı itibarıyla IMF'ye borçlarını sıfırlamış olan bir Türkiye var" diye konuştu.

Kamu borçlarının en büyük ekonomilerde dahi pek çok ülke için ciddi sıkıntı kaynağı olduğunu ve kamu borçlarının ülke gelirlerinin üzerinde olduğu pek çok devlet bulunduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda her geçen yıl daha iyi bir konuma geldiğini, kamu borçlarının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının 2002'deki yüzde 61,5 seviyesinden geçen yıl yüzde 8,5 seviyesine gerilediğini, yüzde 63 düzeyindeki borçlanma faizi oranlarının yüzde 7,6'ya indiğini, bugün de yüzde 10'un altında olduğunu bildirdi.

Erdoğan, enflasyon ve işsizlik rakamlarının yüzde 10'un altında seyrettiğini ifade ederek, "Ülkemize geçtiğimiz 13 yılda 149 milyar dolar uluslararası sermaye yatırımı geldi. Geçtiğimiz yıl dünyada uluslararası doğrudan yatırım hacmi yüzde 16 azalırken, ülkemizde yüzde 1'e yakın artışla 12,5 milyar dolara ulaştı. 2015 yılının sadece temmuz ayında ülkemize 3,4 milyar dolarlık uluslararası yatırım geldi" diye konuştu.

"Avrasya tünelini gelecek yıl sonuna kadar bitirme azmindeyiz" 

Türkiye'de 2003 yılından bu yana 279 baraj, 144 tünel, 679 bin toplu konut inşa edildiğini hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da şu anda attığımız adımlara baktığımızda, Asya ve Avrupa kıtalarını Boğaz'ın altından birleştiren Marmaray'ı tamamladık ve hizmete aldık. Boğaz'ın altından Avrasya tünelinin inşası sürüyor. Önümüzdeki yıl sonuna kadar bitirme azmindeyiz. İstanbul Boğazı üzerindeki 3. köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün çalışmaları süratle devam ediyor. Bu köprüyü inşallah önümüzdeki yılın haziran ayında hizmete sunuyoruz. İzmit Körfezi'nin 2 bin 682 metre uzunluğundaki bir köprüyle geçişini içeren İstanbul-İzmir otoyolunun inşası hızla sürüyor. Karadeniz başta olmak üzere ülkemizin çeşitli bölgelerinde ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıracak yeni tünellerin yapımı devam ediyor. Mersin Akkuyu ve Sinop'ta iki nükleer santral inşa etmek üzere çalışmalara başladık."

Ekonomide ve yatırımlarda yapılan benzeri örnek çalışmaları saatlerce aktarabileceğini ifade eden Erdoğan, "Türkiye'nin 13 yılda ekonomide ve altyapıda adeta çehresi değişirken pek çok sıkıntıyla, pek çok krizle, pek çok badireyle de karşılaştık. Hamdolsun, hepsini geride bıraktık. Şimdi önümüzde 2023 hedefleri var. Amacımız, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmektir" dedi. 

Antalya'da 15-16 Kasım 2015'te yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nin de son derece önemli bir adım olacağını vurgulayan Erdoğan, Genç 20 ve Kadın 20'nin de bu zirvenin önemli adımları olduğunu ifade etti. 

Attıkları bu adımlarla dünyada yeni bir ufuk oluşturmanın gayreti içinde olduklarını aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İnanıyorum ki Türkiye, dünyaya bu katkısını çok farklı bir şekilde geliştirecektir. Tabii yeni bir adım, Ziraat Katılım'la İslami bankacılıkta veya İslami finansta bir adım attık. Şimdi arkadan Vakıf Katılım geliyor, İslami finansta yeni bir adım. Halk Katılım geliyor, yeni bir adım. Bunlarla, İslami finans anlayışını Türkiye'de daha da yaygınlaştıracağız. Ben bu konuda emeği geçen İslam Kalkınma Bankası'na çok teşekkür ediyorum. Bugünkü katılıma hakikaten her şeyiyle değer veren, katılan Dünya Bankası'na teşekkür ediyorum. TÜMSİAD'a tekrar teşekkür ediyorum. Burada fuara, stantlarda yer almak suretiyle katkı verenleri kutluyorum." 
AA