Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, Türkiye’de ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı denemesinin yapıldığını açıkladı. Akova aşı çalışmalarıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulunuyor.

Akova’nın açıklamalarından satır başları:

“İlk etapta 13 bin kişiye aşı yapmayı hedefliyoruz. Önce bin 200 sağlık çalışanına aşı yapacağız.. Yan etkilerinin olup olmadığı sürekli gözlemlenecek.

Türkiye’de çok şükür ki altyapıya sahip ülkedir. Faz 3 çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. İsteği olan aşılardan 2 tanesi, Türkiye’ye ‘faz 3 çalışmalarında destek olur musunuz’ diye müracaatta bulundu. İlk çalışmalar Hacettepe’de başladı.

Faz 3 denince acaba kötü bir şey mi gibi, bizim insanımızı kullanıyorlar gibi kavramlar geliyor. Bunlar gönüllü bazında ve kurallarına göre yapılmak kaydıyla, aynı anda Almanya, Brezilya, İngiltere’de, ABD’de, Şili’de, Endonezya’da çalışılırken, o ülkelerin kabul ettiği universal kurallar çerçevesinde her türlü tedbir alınarak yapılmaktadır. Orada yapılanlardan buradaki farkı olamaz.

25 merkez belirlendi. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra da Hacettepe ilk oldu. Kademe kademe 25 merkezde yayınlanacak. Ülke çapında faz 3 çalışması gerçekleştirilecek. Bu bitince başka aşı gelecek.