Uşak Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekibin yaklaşık 1,5 yıllık çalışmasının ardından Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonu ile örgütün bazı illerdeki finans ağı tespit edildi. 

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla geçen hafta 6 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonun hazırlıkları, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları doğrultusunda yapıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde ve İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekibin teknik takibi ile örgütün para transferi deşifre edildi.

Operasyon kapsamında halen aranan iş adamı Hazim S'nin yapılanmanın başında bulunan, "Türkiye imamı"nın yardımcısı olduğu, ülke genelinde kurulan 20'nin üzerindeki paravan şirket ile yurtdışına para transferi gerçekleştirildiği belirlendi. 

Şirketlerin eğitim kurumları başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdiği, bu firmaların bazı ülkeler üzerinden ABD'ye sürekli para akışı sağladığı öne sürüldü. Örgütün para akışı, "bir nehre uzanan çok sayıda kol" olarak tanımlandı. 

Bugüne kadar gerçekleştirilen para transferlerinin bir bölümü operasyon sonucu deşifre edildi. Örgütün finans yapılanmasının çökertilmesinin amaçlandığı operasyonda, Hazim S'nin "himmet" adı altında topladığı paraları ABD'deki Paralel Devlet Yapılanmasına yakın okulların hesaplarına yatırdığı da MASAK tarafından tespit edildi. 

Polis, ayrıca bazı firmaların dijital arşivlerine el koydu, geçmişe dönük bankacılık faaliyetlerinin tümü incelemeye alındı.

Kilit isimler aranıyor

Operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan ve halen firarda iş adamları Hazim S, H.Y. ve Ö.Y'nin kilit isimler arasında yer aldığı ve operasyonu önceden haber aldığı ve telefonlarını da evde bırakarak kaçtığı tespit edildi. Kilit isimlere ait firmaların tüm hesap hareketleri incelenirken, operasyon kapsamında 50'ye yakın kişinin ifadesi alındı. Haklarında yakalama kararı bulunan kişiler arasında FETÖ'nün İsrail imamı H.T, MİT imamı M.K. ile Güney Afrika imamı S.D'nin de bulunduğu öğrenildi.

Örgütün kendisine yardımcı olmayan iş adamlarını çeşitli yollardan baskı altına aldığı, bu yolla iflaslarını sağladığı iddia edildi. Şikayetçiler arasında bu iş adamlarının bulunduğu kaydedildi.

Dinamobet Sans Pro', sans-serif; font-size: 16px; line-height: 24px;">İslami yapılara sızdılar

Operasyonda örgütün farklı İslami yapıların içine sızarak takibe aldığını belirleyen polis, FETÖ'nün farklı cemaat üyelerini fişlediği, cemaatleri şematik olarak kayıt altına aldığını da belirledi.

Pensilvanya'dan verilen bazı talimatların tutulduğu dokümanlar ele geçiren polis, bu talimatların üst düzey bürokratlara iletilmek istendiğini tespit etti. Örgütün bürokraside tüm atamalara müdahil olmaya çalıştığı, iş dünyasına yönelik baskı oluşturulurken değişik kamu kurumlarındaki temsilcileri kullandığı iş adamlarına ceza kestirildiği bildirildi. 

Olay

Uşak merkezli 6 ilde bazı kuruluşlar, eğitim kurumları ve iş yerlerinde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan 41 kişiden UOSB Başkanı Ali Yıldırım da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklandı.

Fetullah Gülen'in, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) elebaşı olduğu iddiasıyla bir numaralı şüpheli olarak arandığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 5'i savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakılırken, adliyeye sevk edilenlerden 20'si ise savcılık ve mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Soruşturmada, hakkında yakalama kararı bulunan 13 kişi aranıyor.

Zanlıların, FETÖ'ye finansal destek sağlamak amacıyla "himmet" adı altında halktan zorla topladıkları parayı, paravan şirketler aracılığıyla İsrail, Güney Afrika, ABD ve Tunus gibi ülkelere kaçırdıkları, ayrıca yine "himmet" adı altında toplanan malları paraya çevirmek amacıyla anlaşmalı olarak kamu ihaleleri düzenlenmesini sağladıkları ve bu malları kamu kurumlarına fahiş fiyatlara satarak ihalelere fesat karıştırdıkları, belirli dönemlerde yüklü miktarda parayı yurt dışına elden götürdükleri iddia edilmişti. Söz konusu paravan şirketler ile UOSB'de faaliyet gösteren 10'a yakın firmanın son 8 yıllık kayıtları, operasyon kapsamında geçmişe dönük incelemeye alınmıştı.

Arananlar arasında yer alan iş adamı H.S'nin yapılanmanın başında bulunan "Türkiye imamı"nın yardımcısı olduğu, Uşak'ı, yakın illerin bölge merkezi yaptığı ileri sürülmüştü.