Türkiye’yi 1982 Anayasası’ndan (Darbe Anayasası) kurtarmak için atılan adımlar hız kesmeden devam ediyor. Dün akşam, Yeni Anayasa görüşmeleri için toplanan Meclis’te ilk 2 madeninin değişimi onaylandı.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra oluşturulan birlik tablosunun Yeni Anayasa çalışmalarında sürmesi için hükümet, muhalefet partilerine ‘Gelin Türkiye’yi darbe Anayasası’ndan kurtaralım’ çağrısında bulunmuştu. MHP ve CHP, bu çağrıya tepkisi olumlu olmuş, daha sonra anayasanın maddeleri üzerindeki görüşmelerde CHP’nin farklı bir tavır alması ve Kılıçdaroğlu’nun Yeni Anayasa yönelik tutumu rüzgarın, MHP ve AK Parti çevresinde esmesine yol açtı.

YENİ ANAYASA SÜRECİNİN KARALANMASINA KAPI ARALANIYOR

Bir gazetenin  “Başkanlık için her yol mübah!” adlı özel haberinde “AKP ve MHP’nin adına ‘cumhurbaşkanlığı sistemi’ dediği başkanlık sistemi odaklı Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Komisyonu’ndaki görüşmeleri iktidar milletvekillerinin baskı ve dayatmalarıyla sürüyor” şeklindeki ifadesiyle sağlıklı bir ortamda yürütülmeye çalışılan sürecin karalanmasına kapı aralıyor.

Ayrıca “Komisyon aşamasını bir ‘prosedür’den ibaret gören iki lider, ortak teklifleri üzerindeki değişiklik tartışmasını da kapalı kapılar ardında yapıyor” ifadesiyle anayasanın belli bir düşünce üzerinde oluştuğu, tüm Türkiye’yi ifade etmediği ve diğer vekillere danışılmadan görüşmelerin gerçekleştiği algısı oluşturulmaya çalışılıyor.