Silsile-i Sadat ’ın 15. Halkası olan Şah-ı nakşibend(k.s) Hazretleri çok zahid ve vera sahibi idi. Şüpheli şeylerden kaçınır,bilhassa yemek hususunda buna çok dikkat ederdi. Talebeleri helal yoldan kazanıp yemeye teşvik eder ve Resulallah Efendimiz’in(SAV), şu Hadis-i şeriflerini okurdu; ‘’ ibadet  on kısımdır: Bunların dokuzu helal kazançtır. Kalan biri ise diğer ibadetlerdir.’’
Şah-ı Nakşibend Hazretleri, öfkeli ve isteksiz olarak pişirilen yemeğe el sürmez, kendisi ile beraber olanlarında o yemekten yemelerine mani olurdu. Müritlerinden birisi yemek getirmişti. Yemeğe baktı ve şöyle dedi; ‘’ Bunu yapan kimse hamurunu yoğurmasından,pişirip bu hale getirinceye kadar hep öfkeli idi. Ondan yemek bize yakışmaz. Öfke ile yapılan yemekte hayır da yoktur,bereket de yoktur. Şeytan bir yolunu bulup ona girer. Bu halde ondan nasıl iyi bir netice alınabilir ? ‘’
Silsile-i Sadat’ın 22. Halkası Muhammed Bakıbillah Hazretleri yemek yemekte çok ihtiyatlı idi. Bir hediye geldiği zaman onu sünnet-i seniyeye yte uymak için geri çevirmez, fakathususi sarf etmezlerdi. Yemek pişirenin abdestli olmasını, yemek pişirirken dünya kelamı konuşulmamasını tenbih ederdi. ‘’Huzur ve ihtiyat sahibi olmayanın yemeklerinden bir duman çıkar ki,feyz kapısını kapatır.’’ Buyururlardı. Şüphelilerden kaçındıpı gibi mübahların da fazlasından kaçınır,zarüret miktarı işlerdi.
Silsile-i sadat’ın 26.halkası Muhammed Bedvani Hazretleri kazançlarında şüphe zulmeti bulunan kimselerin yemeklerinden asla yemezlerdi. Bir gün dünyaya düşkün birisi kendine yemek getirdi. ‘’ bunda zulmet eseri görülüyor.’’ Buyurdular. Sonra da Mirza Can-ı Canan Hazretlerine ‘’ Bu yemeği iyice bir araştır bakalım.’’ Buyurdular. Mirza Can-ı Canan Hazretleride üstadının emrine uyarak bakıp araştırdı. ‘’ Bu yemek helaldir. Ancak riya için yapıldığından dolayı üzerine zulmet inmiş.’’ Dediler.
Silsile-i Sadat’ın 27.halkası Şemseddin Abi dullah Hazretleri, Abdullah Dehlevi Hazretlerine ‘’ her yerden yemek caiz değildir.’’ Buyurmuşlardır.
Evet , ecdadımız böyle hassastı. Onun için kuvvetli ve iradeli nesil yetiştirdiler.Yediklerimiz çok önemli.
Bizler buna çok dikkat etmemiz gerekir. Yeni nesiller helal ve sağlıklı yemek yiyen ana ve babalardan oluşacak.
Temiz ve güçlü nesiller sağlıklı gıdalarla yetiştirilirse,gelecekte düzgün karar verebilen nesil oluşur. Buda bize güçlü ve çalışkan bir kuşak kazandırır.İşte bu güçlü, iradeli bir toplum oluşuruz ki dünyayı işte ozaman elimizde yönetebiliriz. Her işin başı yediklerimiz her şey,olumlu yada olumsuz birnesil yenilen şeylerin düzgün ve temiz, helalinden olması çok önemli.