Tourette sendromu, aynı şekilde tekrar tekrar meydana gelen istemsiz, hızlı, ani hareketler veya sesler içeren tiklerle karakterize edilen nörolojik veya “nörokimyasal” kalıtsal bir rahatsızlıktır. İnsanların içinden geleni istemsiz olarak dışarı vurmasıdır. Özellikle çocukların gelişim dönemlerinde negatif etkiler yaratabilir. Çevresindekilerin sabırlı olmaları gerekir, çünkü bazen görünüş şekli itibariyle inandırıcı görünmeyebilirler.

Tourette sendromu önceleri genellikle müstehcen veya küfürlü sözlerin uygun olmayan ortamlarda söylenmesi ile karakterize edilen oldukça nadir ve garip bir sendrom olarak düşünülmüştür. Ancak bu belirtiler Tourette sendomuna sahip küçük bir azınlıkta görülmektedir.

Tourette sendromu günümüzde nadir bir sendrom olarak düşünülmemekle beraber çoğu durumda hafif tabir edilebilecek tikler görüldüğünden doğru tanı yapılamamaktadır. Görülme sıklığı 10.000'de 4-5'tir. Çok rastlanan tikler arasında göz kırpma, öksürme, boğaz temizleme, burun çekme, hayvan sesleri cikarma vb gibi motor ve vokal tikler vardir. Tourette sendromlu kişiler normal bir zekaya ve yaşam süresine sahiptirler. Çoğu çocukta tiklerin şiddeti ergenlikten sonra azalmaktadır ve yetişkinlikte şiddetli görüldüğü durumlar oldukça nadirdir. İsveçli şarkıcı Basshunter ve İngiltere Premier Ligi'nde Everton forması giyen ABD'li futbolcu Tim Howard da da tourette sendromu hastalığı vardır.

Her yıl yaklaşık olarak farklı yaşlarda bulunan çocuklarımız arkadaşlarının onlara davranışları nedeniyle okullarını bırakmaktadırlar. Lütfen bu durumlar konusunda çocuklarımızı uyaralım ve farkındalık sağlayalım. Belki bu davranış bazı öğrencilerin hayatlarına devam etmelerini ve mutlu olmalarını sağlayabilir.

Tourette Sendromu hakkında bilgi veren 2008 yılında "Sınıfın Önünde" - "In Front Of The Class" adlı gerçek yaşama dayanan bir film çekilmiştir. Filmin etkili bir bölümünü aşağıda izleyebilirsiniz.