Allah’a isyan ederek dünya hayatına hırsla kapılmak ve âhireti göz ardı etmek, cehennemle cezalandırılacak bir suçtur. Yüce Allah şöyle buyurur: “İşte bunlar, âhireti verip dünya hayatını satın alanlardır; bundan dolayı azabları hafifletilmez ve kendilerine yardım edilmez.” (Bakara, 2/86) Oysa Allah, (c.c.) Kur’an âyetleriyle insanlara dünya hayatının gerçek yüzü hakkında bilgi vermiş ve onları bu sahte dünyaya aldanmamaları konusunda uyarmıştır. Allah bir âyette insanlara âhireti unutturarak, onları dünyaya bağlayan tutkuların neler olduğunu şöyle bildirmiştir:
“Kadınlara, oğullara, kantar kantar yığılmış altın ve gümüşe, salma güzel atlara, hayvanlara ve ekinlere duyulan tutkulu şehvet insanlara ‘süslü ve çekici’ kılındı. Bunlar, dünya hayatının metaıdır. Asıl varılacak güzel yer Allah Katında olandır.” (Âl-i İmrân, 3/14) Dikkat edilirse, âyette üzerinde durulan dünya nimetlerinin ortak yanı, hepsinin de sınırlı ve geçici zevkler olmalarıdır. Dünya hayatı nefsanî istekler için süslü, cazibeli yaratılmıştır. 
Bir hadiste Ebû Said el-Hudri (r.a.) Rasûlullah (s.a.s.)’in şöyle de¬diğini rivâyet etti: “Dünya hayatı çekicidir. Şüphesiz Allah size dünyalık, yani servet ve mevki (imkân) verecek, nasıl amel edece¬ğinize de (hayra mı şerre mi sarfedeceğinize) bakacak, dünyaya aldanıp âhireti unutmaktan ve kadınlara uyup yolunuzu şaşırmak¬tan dikkatle sakının.” Nesâî’nin rivâyetinde şu ziyade vardır: “Ben¬den sonra erkekleri en çok şaşırtan, yoldan çıkarıp felâketlere sü-rükleyecek şey kadınlar olacaktır.”  (Müslim, Zikr 99) Hadiste de görüldüğü gibi dünya yaşamı tatlı ve çekicidir. Bu sebeple İnsanoğlu dünya ve içindekilere aldanmaya meyillidir.
Dünyanın her türlü süsü, makamı, malı-mülkü, zenginliği geçicidir. Bu cazibeye, zevke ve keyfe zenginliğe, mala-mülke, makama aldanmamalıdır. Yüce Allah şöyle buyurur: “Gerçekten dünya hayatı, ancak bir oyun ve tutkulu bir oyalanmadır. Eğer iman ederseniz ve sakınırsanız, O, size ecirlerinizi verir ve mallarınızı da istemez.” (Muhammed, 47/36) “Dinlerini bir oyun ve eğlence (konusu) edinenleri ve dünya hayatı kendilerini mağrur kılanları bırak. Onunla (Kur’an’la) hatırlat ki, bir nefis, kendi kazandıklarıyla helake düşmesin; (böylesinin) Allah’tan başka ne bir velisi, ne bir şefaatçisi vardır; her türlü fidyeyi verse de kabul olunmaz. İşte onlar, kazandıkları nedeniyle helake uğrayanlardır; küfre saptıklarından dolayı onlar için çılgınca kaynar sular ve acıklı bir azab vardır.” (En’âm, 6/70)
Âhiret mutluluğunu elde edebilmek için, dünyaya ve dünyalığa kapılmamak gerekir. Bunun anlamı, dünyalık mal ve mülke sahip olmamak değil, sahip olduğu malın ve mülkün geçiciliğini ve onların gerçek sahibinin Allah olduğunu bilmektir.