Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat’ın eşi Hunat Hatun tarafından 1238 yılında yaptırılan ve o dönemin üniversitesi oalrak kullanılan Hunat Hatun Kültür Merkezi, 8 asır (evet tam sekiz asır) aradan sonra yeniden eğitime hizmet vermeye başlıyor.
Vakıflar Bölge müdürlüğü’nden Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen ve restore edilen tarihi yapının için geçmiş yüzyıllara dayanan ancak unutulmaya başlamış; ebru, ney, tespih, kaligrafi, hüsnühat, tezhip, çini sanatçılarının icra edilip eğitim verildiği atölyelerin yanı sıra, aile danışma merkezi vehadis, Osmanlıca, Arapça derslerinin verildiği bölümler bulunuyor.
Heryaşta insanın istediği bölümde bu atölyelerde ve merkezlere gelerek eğitim alabiliyor. Ne güzel bir çalışma.
Hunat Hatun Kültür ve sanat Merkezi Müdürü Mehmet Esat Yakut, 800 yıl önce medrese olarak yaptırılan ve günümüzde artık neredeyse unutmaya yüz tutmuş Türk İslam sanatlarının yeniden hayata kazanılmaya çalışılan bir mekan haline getirildğini söyledi.
Mehmet Esat Yakut ayrıca şu bilgileri de ekledi;
“8 asır önce öğrencilerin yüksek ilim tahsil ettiği medresede şuanda tezhipten, ebruya, hüssühattan çiniye, neyden kaligrafiye ve resme kadar birçok alanda isteyen herkese eğitim veriliyor. Yıllarını bu sanatlara vermiş ustalar tarafından bu değerlin inceliklerini anlatarak gelecek nesillere taşınmasına katkı sağlanıyor. Sadece el sanatları alanında değil, Osmanlıca, Arapça ve Hadis öğrenmek isteyen vatandaşlara da yine burada ders veriliyor. Ayrıca burada aile danışma merkezi bulunuyor. Çiftlerimiz gerek evlilik öncesi gerekse evlendikten sonra buraya gelerek görevlilere kafalarına takılan soruları sorabiliyor.
Evet, Müdür Yakut’un açıklamaları bu şekilde. Burasını tekrar insanların hizmetine sunan ve birçok konuda kendisini geliştirmeye çalışan bölümleri tekrar faaliyete geçirenlerin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Sağolsunlar.
Kendilerini medeniyetin kurucuları oalrak ilan edenlerinde kulakları çınlasın. Bilhassa Avrupa aydınlarının. Bizim asırlardır medeniyetin neresinde olduğumuzu görsünlerde ibret alsınlar.