Hz. Peygamber (s.a.s.), “Yolculuğa çıkın, sıhhat bulursunuz.”(Müsned, c. 2, s. 38) buyurmaktadır. Bir Ata sözünde de “Tebdil-i mekânda ferahlık vardır.” der. Bulunduğu yeri veya çevreyi kimi zaman değiştirmek, daha değişik yerleri görüp gezmek insanın sıkıntısını giderir; ona rahatlık, ferahlık verir. Bu nedenle hava değişikliği sağlığa faydası olmaktadır.

Sağlık için spor da faydalıdır. Spor sağlıklı bir yaşam için mutlaka gerekli faaliyetlerdir. Spor, insanın beden ve ruh sağlığını, kişiliğini geliştirir ve iradesini güçlü kılar. Kısaca söylemek gerekirse, sporun sağlık üzerinde birçok psikolojik ve fizyolojik olumlu etkileri vardır. Sporun birçok çeşidi de vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: Güreş, yüzme, atıcılık, avcılık, okçuluk, atletizm (koşu), jimnastik,  ata ve bisiklete binmek, yürüyüş ve egzersiz vs.

Allah Rasûlü (s.a.s.),  hastalıklardan korunmak için salgın hastalık bulunan yerlere girilmemesini, şayet bulunduğu yerde salgın ve bulaşıcı hastalık meydana gelmişse oradan ayrılmamak gerektiğini bildirmişlerdir. (Buhârî, Tıb, 30) Her insan sağlığınıu korumak için gereken tedbirleri alması gerekir.  Hastalandığında ise tedavi olmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s), “Tedavi olunuz. Çünkü Allah yarattığı her hastalığın mutlaka şifasını da yaratmıştır” (İbn Mâce, Tıb 1)  buyurarak hastalıkların şifasıyla birlikte yaratıldığını anlatmış ve şifadan ümit kesmemeyi, şifa için gerekli sebepleri yerine getirmeyi tavsiye etmiştir.

Tedavimizi yaptırmanın yanı sıra sözlü duâmızı da eksik etmemeli, bize gelen hastalıklar için sabrederek, “Ey Rabbim! Şifa veren sensin bana şifa ver” diye duâda bulunmalı. Allah (cc)  “Bana duâ edin, duanıza icâbet edeyim.” (Mü’min, 60) buyurur. “Duâ’nın manası “Allah’tan istemek” olduğuna göre bu ilahî davette “bütün hastalıklardan şifa” dâhil her şeyin Allah’tan talep edilmesine bir çağrı vardır. Hasta olmamaya özen göstermeli. Hasta olan kişi de paniğe kapılmamalı, duâ etmeli, tedavi olmalı, hastalığını abartmamalı, gözünde büyütmemeli gereken tedbirleri almalıdır.