6. Hz. Peygamber (s.a.v.) Çocuklar Arasında Ayırım Yapılmasını İstemezdi

Hz. Peygamber (s.a.v.) çocuklar arasında eşit davranılmasını emretmiş, hediye vermekte çocuklar arasında adil olunmasını istemiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.), öncelikle kız-erkek ayrımını ortadan kaldırmıştır. Rasulullah (s.a.v.): “Erkek ve kız çocuklarınız arasında adaletli olunuz” buyururmuştur. 

7. Hz. Peygamber (s.a.v.) Çocuklarla Oynardı

Hz. Peygamber, kendi terbiyesinde bulunan torunları Hasan ve Hüseyin ile hizmetinde olan Enes gibi yakınlarını çocuklarla oynamaya teşvik ettiği gib  yolda oynarken rastladığı çocuklara da selâm vererek iltifatta bulunmuştur. Ebu Katade anlatıyor: “Peygamber (s.a.v.) bizim yanımıza geldi, omuzunda Zeynep’ten olan torunu Üsame vardı. Peygamber (s.a.v.) onu taşıyarak namaz kıldırdı. Rükûa vardığı zaman onu bırakır, rükûdan başını kaldırdığı zaman onu yerden tekrar kaldırırdı.” “Çocuğu olan onunla eğlensin, oynasın.” buyuran Hz. Peygamber, ailelere çocuklarıyla ilgilenme görev ve sorumluluğunu hatırlatmaktadır.

8. Hz. Peygamber (s.a.v.) Yetim Çocuklarla İlgilenirdi

Hz. Muhammed (s.a.v.) zayıflara, yetimlere ve yoksullara karşı çok nazik ve şefkatliydi. Çevresindeki yardıma muhtaçlara yardım eder, onların gereksinimlerini karşılardı. Yetimlerin başlarını okşar, bağrına basardı. Peygamberimizde bir yetimdi. Kendisi de yetim olarak büyüdüğü için yetimlere özel bir ilgi ve alaka gösterir onları çok severdi.

9. Hz. Peygamber (s.a.v.) Çocuklara Duâ Ederdi

Peygamberimiz (s.a.v.), çocuklarına, torunlarına, ashabının çocuklarına ve tüm doğan çocuklara hep duâ etmiştir. Onları severken ya da onların oyunlarını izlerken, onlar için Allah’tan hayırlı ve uzun bir ömür; ilim, hikmet ve iman istemiştir. Torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’e her vesilede duâ etmiş ve bu duasının, Hz. İbrahim’in, Hz. İshak ve Hz. İsmail için ettiği duâ, olduğunu belirtmiştir.  Çocuklara iyi davranmak, onları sevmek, onlara karşı şefkat ve merhamet göstermek İslâm dininin emirlerindendir.

10. Hz. Peygamber (s.a.v.) Çocuk Eğitimine Önem Verirdi

Allah’ın bizlere verdiği en büyük nimetlerden birisi de çocuklarımızdır. Allah’ın vermiş olduğu çocuklarla da denenmekte ve   Allah’ın razı olacağı tavırlar gösterip göstermeyeceğimiz gözlemlenmektedir. “Hepiniz sorumluluk taşımaktasınız ve sorumluluğunuz altındakilerden mesulsünüz…” İnsan eğitilebilir bir varlıktır. Peygamberimiz (s.a.v.) “Her çocuk İslâm fıtratı üzerine doğar, ana-babası onu Yahudi, Hıristiyan veya Putperest yapar” buyurarak aile ve çevre faktörünün çocuğun yetişmesi üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu ifade etmektedir. Bu açıdan çocuklarımızın dünya ve ahiret saadeti için en güzel bir şekilde yetişmelerine katkı sağlanmalıdır. Onların eğitimi için gereken fedakârlığı yapmalıyız. Başarılı ve mutlu olmanın yolu eğitimden geçtiğini unutmamalıyız.