Ne gariptir ki denizcilik ile ilgili en ilginç bilgileri son iki yıl içinde öğrendim. İşte bu makalede bunları paylaşmak istiyorum.

Hayatımın çok önemli bir kısmı denizlerde geçti. Dünyanın neredeyse her kıyısına gittim. Çok çeşitli kültür ve geleneklerden gelen insanlar ile tanıştım. Hatta suyolları vasıtası ile Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarının içlerine doğru bazen birkaç gün süren yolculuklar yaptım.

Sefer yaptığımız limanların büyük bir kısmına ilk defa gitmiş olduğum için olsa gerek bilinmeyene yolculuk yapmanın heyecanını da yaşıyordum. İşte bu müthiş duyguları kitaplaştırmayı da Rabbim nasip etti. “Altı Ayda Altı Kıta” isimli kitabımda yaşadığım ilginç ve emsalsiz olayları okuyucularımla paylaşma fırsatım oldu.

Bundan başka özellikle ekonomi ile ilgili kitaplar da yazdım. Fakat beni en çok etkileyen ve okuyucuların da en fazla dikkatini çekeceklerini düşündüğüm eserim “Amiral Zheng He” olsa gerektir.

Şimdiye kadar bir tanesi İngilizce olan 11 kitap yayınladım. Fakat ilginç olan şuydu ki; bu kitaplardan 6 tanesini bir yıldan fazla kaldığım Mısır esaretinde yazmak nasip olmuştu. İşte bundan tam 600 yıl önce Zheng He’nin okyanus aşırı seyahatlerinden ve hayat hikâyesinden bahsettiğim kitabımı da burada hazırladım ve 2021 yılında Türkiye’de yayınladım.

İnternet sayesinde dünyanın uzak bir noktasında dahi olsanız artık kitap yayınlama fırsatınız var. Yayınevleri yeter ki güzel bir eser olduğuna kanaat getirsin; hiçbir masraf yapmadan size hazırladığınız bu kitapları neşretme imkânı veriyor. Konuyu daha fazla uzatmadan bilinmeyenlere yolculuk yapmış denizcilerin en büyüğü olan Müslüman Amiral Zheng He’den bahsetmek istiyorum.

Amiral Zheng He’nin (Türkçe’de “Cıng Hı” diye telaffuz edilir) ataları, Harzem Türkleri arasından gelmiştir. Onun geçmişi dünyanın en asil ailesi olan seyitler silsilesindendir ve Hazreti Muhammed Aleyhissalatü Vesselam’ın 31. kuşaktan torunudur. Bu nedenle soy ağacına “Arap-Türk” neslinden gelmiş diyebiliriz.

Zheng He ismi aslında Çinde soylulara verilen bir unvandır. Çin İmparatoru Yonglo, savaşlardaki başarılarından dolayı ona bu şekilde iltifat etmiştir. Onun gerçek ismi Muhammed Hasan Şemsettin’dir. Ma San Bao Taijian (Üç mücevherli Müslüman Amiral) olarak Çin kayıtlarında yer almaktadır.

Zheng He, Pasifik ve Hint okyanusları boyunca 6 büyük sefer yapmıştır. Öyle ki bu seferlerde 370 gemiden ve 37 bin denizciden meydana gelen bu büyük filolara dünyada ilk defa rastlanıyordu. İngilizler aradan ancak 500 yıl geçtikten sonra 1. Dünya Savaşı esnasında bu sayıya ve büyüklüğe ulaşabileceklerdi.

Büyük Amiral Zheng He’ye seferleri esnasında çeşitli filolara kumanda eden Müslüman amiraller de eşlik ediyordu ve son 4 seferinde Kızıldeniz’deki Cidde limanına gelerek hac vazifesini de yapmak nasip olmuştur.

Zheng He sayesinde “Deniz İpek Yolu’nun” korsanlardan ve yağmacı devletlerden temizlenerek yeniden açılması ile birlikte Ming hanedanı Yonglo büyük bir prestij kazanmış olup Çin malları dünyanın her yerine ulaşmaya başlamıştı. Çin ipeği ve Çin porselenleri karşılığında baharat ve mücevher gibi değerli malların ticareti yapılıyordu.

Seferlerde çeşitli devletlere mensup elçilerle birlikte Çin devleti Müslüman dünyasına açılmış Hint ve Pasifik Okyanusu sahillerinde yüzlerce cami inşa edilmişti. Bu büyük amiral gittiği her yerde törenlerle karşılanıyordu. Bu sayede insanlar İslam’ın zenginlik, barış ve huzur getiren yönü ile tanışmış oluyorlardı.