Rishi Sunak, “İrlanda'daki sığınmacıların sayısındaki artış, Ruanda planının 'etkili' olduğunu kanıtlıyor” diye konuştu. Sky News'ten Trevor Phillips ile Pazar sabahı yayınlanacak olan röportajda başbakan, "caydırıcılığın şimdiden etkisini gösterdiğini, çünkü insanların buraya gelmekten endişe duyduğunu" belirtti. 

Ruanda'nın Güvenliği (İltica ve Göç) Yasası, parlamentodaki çalkantılı bir yolculuğun ardından Perşembe günü imzalanarak yasalaştı. İrlanda Başbakan Yardımcısı Micheál Martin, Ruanda'ya sınır dışı edilme tehdidinin sığınmacıların komşu ülke Kuzey İrlanda'ya göç etmelerine neden olduğunu söyledi.

“CAYDIRICILIĞIN ETKİLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Rishi Sunak, Martin'in açıklaması hakkında, "Yasadışı göçün küresel bir sorun olduğunu, bu nedenle birden fazla ülkenin üçüncü ülke ortaklıkları yapmaktan, bu sorunu çözmek için yeni yollar aramaktan bahsettiğini görüyorsunuz ve inanıyorum ki Birleşik Krallık'ın izlediği yolu takip edecekler" dedi. 

İngiltere Başbakanı devamında şöyle ekledi: “Fakat bence bu aynı zamanda sizin yorumunuza göre caydırıcılığın zaten etkili olduğunu da gösteriyor."

ABD kampüslerinde Filistin protestoları değişim rüzgarları estiriyor ABD kampüslerinde Filistin protestoları değişim rüzgarları estiriyor

Cumartesi günü, anlaşma karşılığında Ruanda'nın İngiltere'den, Afrika ülkesinde soykırım yaptığından şüphelenilen beş kişinin Birleşik Krallık'ta yargılanmasına izin vermesini istediği bildirildi. The Telegraph'ın haberine göre, Ruanda'nın yüksek komiseri Johnston Busingye, İngiltere'yi 800 binden fazla Tutsi'nin öldürüldüğü 1994 soykırımına karıştığı iddiasıyla iade etmeye veya yargılama sürecini kolaylaştırmaya çağırdı.

Yüksek mahkeme kararının Ruanda'nın iade talebini engellemesinin ardından sevk edilen şüpheliler, Scotland Yard'ın savaş suçları birimi tarafından soruşturuluyor.