Dünyada yaratılmış tüm varlıklar içerisinde bir aza düşünün, yaratılmışlar arasında eşi benzeri bulunmayan. Bir aza düşünün, iki cihan serveri peygamberimiz (sav) onun hakkında söz söylemiştir. Bir aza düşünün ki bütün vücut ona bağlı. O iyi olursa tüm vücut iyi, o bozulursa tüm vücut bozulur. Ne büyük bir nimet o azaya sahip olmak. Ve sahip olduğunun farkına varıp ona göre davranmak.

O kalptir.

Peygamber efendimiz (sav) “Dikkat edin! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki, o iyi/doğru/düzgün olursa bütün vücut iyi/doğru/düzgün olur; o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.” Buyurmuştur.

Yaratılmışların en şereflisi insan ve insan içerisinde tüm parçaların bağlı olduğu adeta insan bedeninin merkezi olan kalp. Ne büyük bir nimet aslında. Yeryüzündeki tüm manevi yoğunluğu içerisinde bulunduruyor ve aynı zamanda bedeni ayakta tutan bir can merkezi adeta.

Böylesine yoğun çaba ve külfet içerisinde olan kalbi ne çok kötü işlere alet ettik. Ve ne de çok kirli işlerde kullandık. Çirkin işlerin üretim yeri haline geldi.

Bize kalsa kan pompalayan bir et parçası. Biyolojik işlevi olan, görevini yerine getiren diğer tüm organlar gibi. Yaşadığın aksiyona göre hızlı atan hep maddi düşünülen bir organ şimdi. Hayatımızda anlamlar ve kavramlar değişti(tirdik).

Bir kalp ancak durduğu zaman insan için önemli oldu artık. Duran bir kalp o an o kişi için önemlidir. Saniye başı pompaladığı kan ve canhıraş hayatta beden için bir önemi yoktur. Geride kalanlar için süre gelen ritüeller devam etmektedir. Zaman akıyor çünkü.

Ne zaman önemlidir kalp bir insan için?

Ne kadar çok boş zaman ve de ne kadar geçti zaman. Hayatı boyunca tüm yaşanmışları duyguların en sarih halini belleğinde tutan aza çok mu anlamsız ve değersiz. Bir anda siler mi bütün yaşananları!

Neye nimet der insan? Önem atfettiğimiz şeylerin yerleri ve değerleri alt üst oldu adeta. Önem yerini önemsizlere bırakırken önemsizler başımızın tacı oldu. iradeyi başkasının eline bırakır yada elimizden kaçırırsak zamanın içerisinde kaybolan biz oluruz.

Belki de en kötüsü tüm bunlardan sonra kalbin hastalığına kapılmaktır insan için. Azalar dünyasında kötülüğün anasına dönüşmek…