Kolombiya Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanıyla birlikte ortak açıklama yapan ülkenin Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, orduya ait bir milyondan fazla merminin, binlerce el bombasının ve bazı füzelerin kaybolduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, kaybedilen mühimmatın sorumlusunun yolsuzluk olduğunu ileri sürdü. Petro, kayıp mühimmata dair istatistiklerin askeri üslerde yapılan son denetimlerde gün yüzüne çıktığını da sözlerine ekledi.

Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 647'ye çıktı Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 35 bin 647'ye çıktı

Gustavo Petro, Kolombiya'nın merkezindeki Tolemaida ve La Guajira eyaletindeki iki askeri üssün stoklarında bulunması gereken 1,3 milyondan fazla 5,56 mm'lik merminin yanı sıra diğer kalibrelerden yüzbinlerce merminin eksik olduğunu belirtti. Ayrıca, binlerce el bombası ve havan mermisi ile 550 roketatarla birlikte, İsrail'de üretilen Spike tanksavar füzelerinin ve yine İsrail'de üretilen 37 Nimrod füzesinin kaybolduğunu duyurdu.

KAYIP MÜHİMMATLAR ARAŞTIRILIYOR 

NTV'nin aktardığı bilgilere göre, yargı makamlarının konuyu araştırdığını belirten Pedro, güvenlik güçleri içindeki her türlü yolsuzluk ağının dağıtılması emrini verdiğini bildirdi. 

Petro, "Bu tür eksiklikleri açıklamanın tek yolu, silahlı kuvvetlerde ve sivillerde, Kolombiya devletinin yasal silahlarını kullanarak silahların kitlesel ticarileştirilmesine adanmış ağların uzun süredir var olmasıdır." söz konusu.

Cumhurbaşkanı, silahların Kolombiyalı silahlı gruplara gittiğini ve Haiti'ye kaçırılmış ya da uluslararası silah karaborsasına konmuş olabileceğini söyledi.