BURSA (AA) - Bursa'da düzenlenen "Hanlar Bölgesi ve Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi Yarışması"na 35 çalışmayla başvuruldu.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların inşasıyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni etrafını çevreleyen binalardan arındırarak yeniden gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar sürdürülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleriyle sürdürülen projede kapsamında, Türk Kızılay, İŞKUR ve Merkez Bankası binaları ile Pirinç Han'ın arkasındaki 15 dükkanın yıkımı tamamlandı.

Proje kapsamında, bölgenin yeni planını belirlemek amacıyla düzenlenen yarışmaya ise 35 çalışma sunuldu.

Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu başkanlığında, alanında uzman isimlerden oluşan jüri, projeleri, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde incelemeye başladı.

Yarışmanın birincisi 150, ikincisi 100 ve üçüncüsü 80 bin lirayla ödüllendirilecek. Yarışmada mansiyon alacak 5 proje için ise 60'ar bin lira ödül verilecek.

Çalışmalarını sürdüren jüri üyelerini ziyaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, proje hakkında hiçbir fikri bulunmadığını ve buna müdahil olmadığını belirtti.

"Hanlar Bölgesi ve etrafının boşaltılması niçin önemli?" sorusunu kendisine çok defa sorduğunu ifade eden Aktaş, meselenin sadece alanı boşaltmaktan ibaret olmadığını vurguladı.

Aktaş, "Turizm noktasında buradan çok daha fazla istifade etmeliyiz. Bu çalışma, Bursa'nın katma değerini artıracak. Bölge ve Tophane, aslında bir bütün ancak iki ayrı ada. Bölgede müthiş bir sirkülasyon var. Bunların hesabı iyi yapılmalı. Jüri üyelerinin yerinde olmak istemezdim. İşleri gerçekten çok zor." ifadelerini kullandı.

Dostoğlu da bölgenin Bursa'nın en önemli noktası olduğuna, tarihi açıdan büyük bir sorumluluk aldıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bursa'ya ve Türkiye'ye yakışan projeyi belirlemek istiyoruz. Yapılan bireysel çalışmaya göre temel olarak 3 yaklaşım öne çıktı. Bir kısım çalışmada, öndeki yapılar da dahil hiçbir binaya dokunulmamış. Bir kısım çalışmada bazı binalar korunarak, kalan kısım tamamen boşaltılıp çok açık bir alan ele alınmış. Bir kısımda da yorum getirilmiş ve birtakım binalar konulmuş. Bazıları da Balibey Han'ın olduğu yamaçla 'Çarşıbaşı' arasında altgeçit, üstgeçit, teleferik veya trafiği tamamen alta alarak ilişki kurmuş. Tabii ki hepsi çok nitelikli projeler. Çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz."