Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının kullanmakta olduğu buharlı lokomotif ve yük vagonlarının onarımı için 1939 yılında "Sivas Cer Atelyesi" adıyla kurulan ve TÜDEMSAŞ adı altında çalışmalarını sürdüren fabrika bünyesinde faaliyet gösteren müze, sergilenen 3 bi̇n parçalık anti̇kalarla geçmişten günümüze ışık tutuyor.

Kuruluşundan bu yana fabrikada üretilen ürünlerin sergilendiği müzede, vagon prototip maketlerinden, en küçük vagon parçalarına birçok ilgi çekici malzeme yer alıyor. Osmanlı dönemine ait demiryolu plakalarının bulunduğu müzede, yine içlerinde TÜDEMSAŞ personelince yapılmış aletlerin de bulunduğu çeşitli tarihi müzik enstrümanları da sergileniyor.

Müzede, TÜDEMSAŞ teknik personeli tarafından ilk yerli otomobil "Devrim" için yapılan motor bloklarının kalıpları da ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında yer alıyor.

"Elimizde 100 yıllık parçalar da var"

TÜDEMSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İzzet Göze, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıl öncesinde toplanmaya başlanan 3 binin üzerinde parçanın müzede sergilendiğini söyledi.

Fabrika çalışanlarının müze için birçok parça topladığını dile getiren Göze, "Arkadaşlarımız müze için uygun gördükleri malzemeleri getirdiler. 2010 yılında da bu bina düzenlenince daha geniş bir ortam oldu. Elimizde 100 yıllık parçalar da var. 1889 yılına ait bir ray parçasını da sergiliyoruz. Müze için birçok parça topladık, parça toplama işlemimiz de halen devam ediyor." diye konuştu.

Göze, müzede eski dönemlerde ve farklı ülkelerin ürettikleri bazı parçaların da sergilendiğini, 1934'te temeli atılan fabrikanın 1939 yılında hizmete açıldığını, o dönem demiryolu taşımacılığı için özellikle Almanya'dan getirtilen parçaların kullanıldığını anlattı.

Müzeyi gezenlerin çok beğendiğini ifade eden Göze, "Bazı yabancı firmaların lokomotif veya vagonlar üzerine koymuş oldukları plakalar bile var. Müzeyi gezenler çok beğeniyorlar. Yurt dışından gelen ziyaretçilerimiz de oluyor. Onlar da bu tarz çalışmalara çok önem veriyor. Kendi uluslarının 100 yıl veya daha öncesinde yapmış oldukları makinelerin parçalarını da burada görebiliyorlar ve bu durumda çok hoşlarına gidiyor." ifadesini kullandı.