Bosfor Bosna-Türk Dostluk Derneği Başkanı Rizvan Halilovic, burada yaptığı açıklamada, Ahidname'nin çok anlamlı bir belge olduğunu belirterek "Burada kültür, siyaset ve adalet açısından önemli bir hadise yaşandı. Ahidname, insan haklarını temel alarak geleceğin birlik, çok kültürlülük ve komşuluk yapısını oluşturdu." dedi.

Ödül Takdim Komitesi Başkanı Mirko Pejanovic de Milodraj'ın tarihe tanıklık eden önemli bir şehir olduğuna işaret ederek "Ahidname, Bosna Hersek'in çok dinli ve kültürlü bir ülke olmasına kapı açmıştır. Bugün burada toplanmış olmamız, birlik içerisinde yaşamanın ne kadar değerli olduğunun en önemli göstergesidir." diye konuştu.



Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Halil Ümit Cemaloğlu ise Fatih Sultan Mehmed'in Fransisken rahip Andel Zvizdovic'e Ahidname'yi teslim ettiği günde toplanmaktan duyduğunu memnuniyeti dile getirerek Ahidname'deki mesajlara dikkati çekti.

Ahidname'deki mesajlar arasında, birlikte yaşama kültüründe farklılıkları anlama olduğuna dikkati çeken Cemaloğlu, Ahidname'nin bugüne kadar gelmesinde bu mesajların büyük önemi olduğunu söyledi.

Bu yıl Bosna Dostu Ödülü'nü alan Arnavut kökenli Azem Vlasi de Fatih Sultan Mehmed'in, Bosna Hersek'teki insan hakları ve anlayış kavramlarının temellerini attığını ifade ederek bunun dünyanın örnek alması gereken bir eylem olduğunu vurguladı.

Altın Ahidname Ödülü, Bosna Hersek Sivil İşler Bakanı Adil Osmanovic'e takdim edilirken, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, Bosna Hersek Telekom ve bazı belediyelere de katkıları dolayısıyla teşekkür belgesi verildi.

Konuşmaların ardından, folklor ekipleri gösteri yaptı ve resim sergisi açıldı.

İlk insan hakları belgesi: Ahidname

Fatih Sultan Mehmed'in Bosna'yı fethinin ardından ülkedeki Fransisken rahiplere özgürlük bahşettiği Ahidname, tarihteki ilk insan hakları belgesi olarak kabul edilen 1776 yılına ait ABD Anayasası'ndan 313 yıl önce yayınlanmıştı.

Farklı dinlere mensup insanlara ibadet hakkı tanıyan Ahidname, 1948'de BM'de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden 485, 1995'te kabul edilen Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Sözleşme'den de 532 yıl önce yayınlanması itibarıyla insan hakları alanında büyük önem taşıyor.