Bin yıldır ayrı olan aynı aileye mensup iki Viking savaşçısının kalıntıları, DNA analizlerinin ardından akraba olmalarının anlaşılması üzerine Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Ulusal Müzede yeniden bir araya geldi.

Viking savaşçılarından biri, 11'inci yüzyılda 20'li yaşlarında İngiltere'de başından aldığı darbe sebebiyle hayatını kaybetti ve Oxford'da bir toplu mezara gömüldü. İskeletinde savaşlarda görev aldığını gösteren yara izleri bulunan bir diğer Viking ise 50'li yaşlarında hayatını kaybettiği Danimarka’da toprağa verildi.

AKRABA OLDUKLARI TESADÜFEN ANLAŞILDI

Vikinglerin Avrupa'daki hareketlerinin gün yüzüne çıkarılması amacıyla Kuzey Denizi'nin iki yakasındaki arkeologlar tarafından 8'inci yüzyıldan 12'inci yüzyıla kadarki dönemi kapsayan DNA haritalandırması, iki savaşçının akrabalık bağını tesadüfen ortaya çıkardı.

Danimarka Ulusal Müzesi'nden arkeolog Jeanette Varberg, "Bu büyük bir keşif çünkü artık Avrupa'daki hareketlerini ve zamanı bir aile üzerinden takip edebilirsiniz." dedi.

İngiltere'deki Oxfordshire Müzesi, 150 parça kemikten oluşan iskeleti, 3 yıl süreyle Danimarka müzesine ödünç vermişti.

Varberg'in iki çalışma arkadaşının, Oxford'da sergilendiği müzeden yeni getirilen 20'li yaşlardaki gencin iskeletini bir araya getirmek için hayli zaman harcadığı belirtildi.

Tarihçilere göre kökenleri Danimarkalı olan Vikingler, sekizinci yüzyılın sonlarından itibaren İskoçya ve İngiltere'yi işgal etti.

AKRABALIK DERECELERİ BİLİNMİYOR

Kopenhag Üniversitesi'nden genetik bilimci Eske Willerslev, DNA testlerinin iki savaşçının üvey kardeş, amca, yeğen, büyükbaba, torun veya yeğen olabilecekleri sonucuna vardıklarını aktardı.

İki Viking savaşçısının akraba olduğu teyit edilmiş olsa da aralarındaki yakınlık derecesinin net olarak belirlenmesi mümkün olmadığı belirtildi.

Görevlilere göre birbiriyle bağlantılı iskeletlere rastlamak nadir görülen bir durum olsa da asillerin arasındaki yakınlık hemen anlaşılıyor.

Varberg, "Aynı dönemde mi yaşadıkları yoksa farklı zamanlarda mı yaşadıklarını kestirebilmek çok zor. Çünkü mezarda kesin tarih verebilecek hiçbir kanıt yok. 50 yıl ileri, 50 yıl geri olacak şekilde bir zaman aralığımız var." şeklinde konuştu.

İskandinavyalı korsan ve ticaretle uğraşan bir toplum olarak bilinen Vikinglerin 8'inci yüzyıl ile 12’nci yüzyıllar arasında Avrupa'nın kuzeybatısında birçok yeri ele geçirdikleri ve denizcilik alanında oldukça ileri gittikleri belirtiliyor.