Yavneh antik kentin sanayi bölgesinde kazı çalışmaları yürüten İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan (IAA) arkeologlar çalışmalar esnasında, bir çukurda Abbasi döneminden kaldığını tahmin ettikleri, yaklaşık bin yıldır kendini dış dünyadan muhafaza ederek kırılmadan bu zamana kadar ulaşan tavuk yumurtasına rastladılar.

Kazı çalışmalarının başında bulunan Alla Nagorsky, günlük gazete Haaretz'e yaptığı açıklamada, "Bulduğumuza şaşırdık. Zaman zaman yumurta kabuğu parçaları buluyoruz, ama bütün bir yumurta olağanüstü bir şeydi." dedi.

BİN YILLIK YUMURTA LABORATUVARDA KIRILDI

Kazı çalışmalarının yürütüldüğü antik kentte bir foseptik çukurunda bulunan bin yıllık tavuk yumurtası kırılmadan çıkarıldı. Ancak incelenmek üzere laboratuvara getirilen yumurta kazara kırıldı.

Yetkililere göre yumurta foseptik çukuruna düşmüş ya da yerleştirilmişti ve anaerobik şartlarda korunmasını sağlayan atıklarla kaplanmıştı.

IAA'dan Dr. Lee Perry Gal, yumurtanın kırılsa bile içinde sarısından bir miktar kaldığını, bunun da DNA araştırması yapma adına hala bir şans olduğunu dile getiriyor.

Alla Nagorsky de "Belki içini incelemek için bir noktada zaten kırılması gerekecekti." sözleriyle çalışma arkadaşlarını teselli etmeye çalıştı.

ABBASİLER DÖNEMİNDEN KALMA OYUNCAK BEBEKLER

İsrailli arkeologlar, Yavneh kentinde yaptıkları kazı çalışması sırasında Abbasi döneminden kalma kemikten yapılmış bin yıllık oyuncak bebekler buldular.

Yumurtanın İslami dönemden kalma olduğunun kanıtı, 1.20 metreye 80 santimetre yüksekliği sahip foseptik çukurunda, yedinci yüzyıldan 11’inci yüzyılın sonlarına kadar tüm Abbasi döneminin tipik özelliklerine haiz kemikten yapılmış üç oyuncak bebek ile bir de kandil bulunmasıydı.

Nagorsky, yaklaşık bin yıl önceki kandilin sadece Abbasi döneminin sonlarında yapılmış olduğu bilgisini paylaşıyor ve böylece yumurtanın da o döneme ait olduğunu ifade ediyor.

İsrailli arkeologlar, Yavneh'de Bizans döneminden kalma antik sanayi bölgesini gün yüzüne çıkarmaya çalışıyor.