Yıllardır atıl bulunan Paterson Köşkü, 13 Haziran’daki ihale sonucunda restore edilip, Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilecek Osmanlı döneminde İzmir'de ticaretle uğraşan İskoç Paterson ailesince kullanılan ve 30 yıldır atıl bulunan, kentin en büyük "levanten köşkü" restore edilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 30 yıldır atıl bulunan 157 senelik Paterson Köşkü’nün restorasyonu için 13 Haziran'da ihale düzenlenecek. Kentin önemli sivil mimari örnekleri arasında gösterilen köşk, restorasyonun ardından, kültür amaçlı kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilecek. Restorasyonla, köşkün özgün mimarisine uygun olmayan tadilatlar da eski haline döndürülecek.
Geçen yıl çıkan yangında zarar gören tarihi yapıyla ilgili ihale, açık usul yapılacak. İhalenin ardından köşkün restorasyonu için yer teslimi gerçekleştirilecek ve çalışmalara başlanacak. Bakanlıkla yapılan protokol gereği, restorasyonun 30 ayda tamamlanması öngörülüyor. Yarısı yarış atlarının ahırları için kullanılan 133 dönümde kurulu ve 38 odalı Paterson Köşkü'nün ilk sahibi İskoç mısır taciri John Paterson Leith'in, Türkiye'de kromu bulan kişi olduğu biliniyor. Aile fertlerinin 1963'ten itibaren yaşamadığı köşkün son sakinleri ise 5 yıl boyunca burada yaşayan NATO çalışanları oldu.