BD'de hafta sonu seyirci rakamlarına göre derlenen Box Office verilerine göre Joker gösterimdeki ilk üç gününde tahmini 93,5 milyon dolar gelire ulaşarak geçen yıl aynı dönemde vizyona giren Venom'un elinde bulunan ekim açılış rekorunu kırdı. Joker bu performansıyla ayrıca tekrarı çekilen yapımlar arasında da en iyi dördüncü açılışa imza attı. Film ilk hafta sonunda global olarak ise 234 milyon hasılat toplamayı başardı.

Joker'i Joker yapan şeyler

Filmin kadrosunda Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, Glenn Fleshler, Bill Camp, Shea Whigham ve Marc Maron gibi isimler de yer alıyor. Filmin yönetmen koltuğunda ise genelde komedi eserleriyle tanınan Todd Phillips yer alıyor. Joker filmi eleştirmenleri de ikiye bölmüş durumda. Büyük bir kesim filmi beğense de arada filme yönelik olumsuz eleştiriler de yer alıyor. Joaquin Phoenix ise bu filmin bir süper kahraman filmi olmadığını söylüyor.

Neden kötü karakterlere bu kadar sempati duyuyoruz?

Toronto Üniversitesi'ndeki bilişsel psikolog Keith Oatley, “Okul öncesi çocuklarında empati ortaya çıkıyor ve kurgu öykülerdeki kahramanlara sempati duyma ve özdeşleşme muhtemelen bundan kaynaklanıyor.” diyor. Bu tanımlama genellikle kalabalıklar oluşturan karakterlerde daha etkili oluyor. Aarhus Üniversitesi'nde iletişim ve kültür eğitimi alan Jens Kjeldgaard-Christiansen'a göre, kötü kahramanların hareketleri daha anlaşılabilir görünüyor çünkü “Gerçek hayatta biz de tam bir melek değiliz” diyor.

Kötü karakterlerde kendimizi buluyoruz

Kjeldgaard-Christiansen, “Kötü kahramanlar çok daha bizim gibi. Walter White (Breaking Bad'den) gibi bir adama baktığınızda, onun motivasyonları gerçekten oldukça anlaşılabilir. Ailesi ve kendisi için iyi olanı istiyor; herkes için neyin iyi olduğunu çok fazla umursamıyor. Bu yüzden istediği, ihtiyaç duyduğu ve inandığı temel şeyler açısından, izleyicilerden çok da farklı sayılmaz." Bu tür karakterler, aynı zamanda büyüleyici bir yeteneğe de sahip oluyor. Sorunlarını etkili bir şekilde ele alıp bunun için cinayet işleyebiliyorlar ki bu da kendi sorunları için bu kadar sert eylemler gerçekleştiremeyen insanları cezbediyor olabilir.

Joker’in popülerleşmesi gerçekleri yansıtması

Filmde kahramanımız Arthur ABD’nin en ünlü seri katillerinden John Wayne Gacy’den ilham alıyor. 33 kişinin katili olan Gacy, hayır işleri için palyaçoluk yapmasıyla biliniyor. Hâliyle filmin, bilhassa finale doğru Joker’in popülerleşmesini, seri katillerin medyanın etkisiyle popülerleşmesine benzettiğini söylemek de mümkün. Sosyolojik açıdan bakarsak Joker, toplumun kaynadığı, zenginlerin rahatını kaçıran sokak olaylarının başladığı bir Gotham sunuyor bizlere. Kapitalist toplumun nasıl Jokerleri ortaya çıkardığı filmde net bir şekilde anlatılıyor. Joker de bu toplumsal patlamanın hem sonucu hem de sembolüne dönüşüyor.