Allah’ın güzel isimleri içinde bulunan ve ism-i azam olarak ifade edilen en yüce isimlerden indirilen hikmet dolu bir mukaddes kitaptır.

İşte saydığımız sadece bu birkaç madde dahi Kuran’a  “Kelamullah” ünvanı verilmiştir. Kuran’dan sonra sırayla diğer peygamberlerin kitapları ve suhuflarına önem derecesi verilir.

Allah’ın insanlarla bir çeşit konuşması olan ilhamlar ise külliyet ve önem itibarıyla Kuran’ın dercesine yükselemezler. Çünkü Allah’ın bazı melek, insan ve hayvanlara verdiği ilham; özel bir Rahmet tecellisi olup hususidir.

Kuran’ın farklı asırlarda yaşamış bütün peygamberlerin kitaplarını içine alan bir külliyeti vardır. Bütün vehim ve şüphelerden arınmıştır. Bütün yönleri parlaktır.

Dayanak noktası; vahiy ve ezeli bir kelam olmasıdır.

Hedefi ve gayesi; ebedi saadettir.

İçi; halis bir hidayettir.

Üstü; iman nurlarıdır.

Altı; ilim ve gözlerimizle gördüğümüz deliller ile doludur.

Sağı; tecrübe ile sabit olan kalp ve vicdanın teslim olmasıdır.

Solu; akıl ve idraki kutsi emri altına almasıdır.

Meyvesi; Rahmanın rahmeti ve Cennetidir.

Makamı ve kıymeti ise insanların, cinlerin ve meleklerin doğru sezgileriyle semavi bir kitap olmasıdır.

Kuran’ın mucizeliği ve belagati ile insanoğlunun eseri olamayacağı çok açık olarak görünmektedir. Allah kelamı olmasını şu noktalardan anlayabiliriz.

Kuranın nazmındaki güzel ve güçlü ifade, manasındaki belagat, üslubundaki güzellik, lafzındaki düzgünlük ve beyanındaki üstünlük ve haşmet;  emsalsizdir.

Kuran’ın kapsadığı yönler itibarıyla da harikadır. Lafzındaki, manasındaki, ilmindeki, bahislerinde ve üslubundaki camiiyyet harikadır.  Bütün bu yönlerini Bediüzzaman Said Nursi, Sözler isimli kitabında (13. ve 25. Söz) ayetlerden örnekler göstererek izah etmiştir.

Bununla birlikte eğer daha detaylı bilgi edinilmek isteniyor ise Kuran’ın mucizeliğini ve harika yönlerini anlatan Sözler isimli bu eseri muhakkak temin edip okumak lazımdır. Aklımıza takılan çok sayıda sorunun cevabını öğrenmek bir yana derin bir Kuran bilgisine erişmek de mümkün olacaktır. İşte kendinize bir iyilik yapın Sözler isimli kitabı ya satın alın ya da okumak istediğiniz bilgisayar veya cep telefonunuza kaydediniz. Bana da çok dua edeceğinize inanıyorum, vesselam…