Dünya sömürge tarihine baktığımız zaman, Fransızların bu konuda sicili en bozuk milletlerden biri olduğunu görürüz.
Modern çağın başlangıcı olarak kabul edilen Fransız ihtilalinin (1789) özgürlük, eşitlik ve adalet gibi kavramları öne çıkardığı iddia edilse de sömürgeciliğin ve buna bağlı olarak soykırımın ilk tezahürleri de Fransız ihtilalinden sonra gerçekleşmiştir.
Vendee Bölgesi, Fransa’nın orta-batısında, Atlas Okyanusu’na kıyısı olan bir bölgedir. Halkının büyük bir bölümü Katolik mezhebine bağlıydı. Cumhuriyetçilerin hazırladığı yeni anayasada papazların kiliselerde görev ve sorumluluklarına müdahale ediliyordu.
Bunun üzerine, dini liderlerin başını çektiği bir ayaklanma başlatılır.
Fransa Parlamentosu 1794 tarihinde, Fransa’nın Vendee Bölgesi’nde yaşayan halkın “kadın, erkek ve çocuklar” dâhil tümüyle katledilmesi için “Lazare Hoche” isimli generale tam yetki veren bir yasa çıkarmıştır. Tarihe “Vendee Katliamı” olarak geçen bu olay Birleşmiş Milletler’in soykırım tanımına uyan ve Fransız Parlamento arşivlerinde de belgeleri yer alan bir soykırımdır. Çoğunluğu silahsız sivillerin oluşturduğu 25 bin kişi katledildi.
Yerini haritada bulamadığımız birçok ülkede, kanlı izler bırakan Fransa tarihinin önemli bir kısmı soykırım, sömürü ve katliamlardan oluşuyor. Geçmişte Fransa’nın,  Çad, Cezayir Ruanda, Burundi ve Vendee gibi katliamlarının yanı sıra Orta Afrika Cumhuriyeti, Fas, Tunus, Yeni Kaledonya, Madagaskar, Haiti, Komor, Senegal, Mali, Fil Dişi Sahili, Gabon, Kamerun, Gana, Gine, Benin, Laos gibi ülkelerde halka, yaşattığı katliamlar ve zulümler tarihte acı bir şekilde kayıtlı.
Bütün bunları etnik temizlik iftiralarıyla suçlarını örtmeye çalışıyorlar. Ama tarih örtülmüyor.