Nesneyle arka plandaki görüntünün net bir şekıilde görünmesine net alan derinliği denir. Kadrajımızda yer alan herhangi bir öğeye netleme yaptığımızda öğenin önünde ve arkasında bir miktar daha net alanla karşılaşırız işte oluşan bu net bölgeye alan derinliği adı verilir. Net olan bölgenin dışında kalan bölge ise bulanıktır yani net değildir. İşte bu durumda konumuz fotoğrafta yer alan diğer öğelerden sıyrılarak ortaya çıkar. Fotoğraftaki yalınlık konusunda da söylediğimiz üzere alan derinliğini fotoğrafımızı sadeleştirmek içinde kullanırız. Alan derinliğinde istenilen kadrajda yer alan ana konunun yada öğenin belirgin hale getirilmesi ve fotoğrafta istenilmeyen öğelerinde bulanık hale getirilerek konuyu dağıtmasının önüne geçilmesidir.  Fotoğrafçılığa merak salan kişilerin genelde ilk sordukları soru şu olur. Arka planı nasıl bulanık yaparım? Bunun sorulmasının esas nedeni alan derinliğinin fotoğraf ve fotoğrafı izleyen üzerindeki etkisidir. Fotoğrafta kompozisyonun önemli öğelerinden birisidir.  Net alan derinliği kontrol edilerek oluşturulmuş fotoğraflar her zaman fotoğrafta ve fotoğrafı izleyende büyülü bir etki bırakır. İşte arka planı nasıl bulanık yaparım sorusunun nedeni de fotoğrafı izleyen üzerinde bırakılan bu etkidir. 
Şunu da unutmayalım ki fotoğraf teknik bir sürecin eseridir. Bu söylediklerimizi yapabilmek elimizdeki teknik imkanlar ile sınırlıdır. Önemli olan elimizde var olan teknik imkanları tanımak ve  en iyi şekilde kullanmak gerekir.
Her şeyden önce  konu, objektifin netlik sınırları içinde yer alması gerekmektedir. Diyaframımızı konuya uygun hangi değerlerde kullanmamız gerektiği bilinmelidir. Odak uzaklığımız yine aynı şekilde ayarlanmalıdır. İşte bütün bunların en iyi şekilde kullanılmasıyla net alan derinliğinden en iyi şekilde yararlanabiliriz.
Alan derinliğini etkileyen faktörler
 Alan derinliğini etkileyen faktörlere bakacak olursak; bunlar diyafram açıklığı, konuya olan uzaklık ve objektifimizin odak uzaklığıdır. Bunlara kısaca göz gezdirelim.
1-Diyafram açıklığı 
 Öncelikle diyaframa bakalım. Bildiğimiz üzere diyaframımızı açtıkça alan derinliği azalmaktadır. Bu arada diyafram değeri diyafram açıklığıyla ters orantılıdır. Diyafram değeri düştükçe diyafram açıklığı artmaktadır. Diyaframımızı açtıkça alan derinliğinin azaldığını söylemiştik. f/5.6 diyaframda alan derinliğimiz diyafram çok açıldığı için düşecek, f/11 gibi bir diyafram açıklığında ise alan derinliğimiz artacaktır.
2- Netleme yapılan nesnenin fotoğrafçıya uzaklığı 
3-Objektifin odak uzaklığı 
Konumuza yaklaştıkça da alan derinliğimiz azalır, uzaklaştıkça da tam tersi alan derinliğimiz artar. Özellikle makro çekimlerde alan derinliği oldukça düşer. Çünkü konuya oldukça yaklaşmak zorunda kalırız. Konuya yaklaştıkça da alan derinliği çok azalır ve çekim yapmak çok zor hale gelir. Makro lenslerde çok sorun yaşanmasa da converter kullanırken çekim yapmak imkânsızlaşır.
Objektifimizin odak uzunluğu arttıkça da alan derinliğimiz azalacaktır. Objektif açımız genişledikçe alan derinliğimiz artar. İşte tele objektiflerde açımız daraldığından alan derinliğimiz azalır. 
Genelde fotoğraf makineleri otomatik ayarlarda kullanmak en kolay seçimdir. Ancak fotoğraf makinelerimizin okuduğu ayarları sorgulamamız gerektiğini unutmayalım, fotoğraf makinelerinin fabrika ayarları ışık koşullarını ortalama bir değerlendirmeye ve sarsıntısız çekimlere göre okur ve ayar yapar.  Ancak fotoğraf bizim kendi ayarlarımız doğrultusunda oluşturulmalıdır.  O yüzden fotoğraf makinesi ayarları fotoğrafçının yani bizim denetimimiz altında olmalıdır.