HABER: EBRU OKANLAR 

Bireysel önlemlerin önemine dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr. Mehmet Rıdvan Üstüner: "Sıcak havaları avantaja çevirebiliriz."

KOVİD-19'un tıpkı grip gibi sıradan bir hastalık olarak kalıcı olabileceğine dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Uzm.Dr. Mehmet Rıdvan Üstüner: "Yasakları beklemeyin."

2019 yılı sonundan beri hayatımızı meşgul eden, altı milyondan fazla insanın ölümüne yol açan KOVİD-19 ile ilgili merak edilenleri Uzman Doktor Mehmet Rıdvan Üstüner'e sorduk.

Yeni vaka dalgası başlayan KOVİD-19 ilk günlerindeki gibi bulaşıcı mı?

Sosyal mesafenin kalkması, maske kullanımının azalmasından dolayı vaka sayıları son iki üç haftadır ciddi şekilde artmaya başladı.

Şu günlerdeki mevcut salgın Omicron varyantı. Omicron biraz daha hızlı yayılan bir virüs, ancak belirtiler anlamında biraz daha hafif seyrediyor. Etkileri ağır değil belki ama buradaki önemli nokta şu; Omicron'da tabi ki bağışıklık sistemi zayıf ya da kronik rahatsızlığı olan insanlarda ağır seyredebilir.

Vaka sayılarının artmasında soğuk/sıcak havanın etkisi var mı?

Tabi sıcak havalarla beraber biz bir takım şeylere dikkat edersek bulaşıcılığını düşürebiliriz; çünkü soğuk havalarda insanların bütünleşmesi, bir araya gelmesi daha sık olduğu için soğuk havalarda daha hızlı yayılıyor. Hem Omicron için, hem de normal gribal enfeksiyon için soğuk havalar zemin hazırlayan durumlar.

Sıcak havalarda maske, mesafe anlamında dikkat edebilirsek, sıcak havalar bizim için avantaj. Bunu lehimize kullanabiliriz. İnsanlar yaz tatillerinde sosyalleşmek için bir araya geldiler. Bu da doğal olarak vaka sayılarının artmasında büyük rol oynadı.

Yeniden Başlayan Vaka Artışına Karşı Halka Ne Tür Tedbirler Öneriyorsunuz?

Ne yazık ki tatilden dönenlerin büyük kısmı KOVİD testi anlamında pozitif dönüyor. Bunun nedeni insanların birbirleri ile yaklaşması. Eğer eylül ayında okul sürecini sağlıklı bir şekilde başlatmak istiyorsak herkesin kendi tedbirini alması gerekiyor.

Kesinlikle yasakları beklemeyin. Herkesin bireysel önlem alıp; toplu taşımada, kapalı ortamlarda mutlaka maskemizi takalım. Bununla birlikte hastalığından şüphe eden hastaların kendilerini izole etmeleri gerekiyor.

KOVİD hayatımızda devamlı var olacak mı?

Bu oldukça yüksek bir ihtimal. Tıpkı gribal enfeksiyon gibi hayatımızda kalabilir. Bunu zaman gösterecek. Bu biraz da uğrayacağı mutasyonla ilgili; çok daha hafifleyebilir, yok olabilir ve çok daha tehlikeli bir virüs haline de gelebilir.

İzolasyon için 7 gün yeterli mi? Ve aşılama ile ilgili olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Aşılama ile ilgili şöyle bir sürecimiz var: en azından üç doz aşı olmamız gerekiyor. Eğer son aşınızın üzerinden altı ay geçtiyse mutlaka hatırlatma dozunun yapılmasında fayda var.

İzolasyon konusuna gelirsek en az beş gün olmalı, dolayısıyla yedi gün ideal bir süre.

Dünyanın geneline baktığımızda Türkiye'nin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?

Kesinlikle; sonuçta KOVİD noktasında süreç, bakanlığımız tarafından çok iyi yönetildi. Hiçbir hastamız dışarıda kalmadı. Sağlık sistemi çökmedi, bu çok önemli. Avrupa'da hasta yoğunluğundan sağlık sistemi çöktü. Gerek devlet, gerekse de özel hastanelerimizde süreç çok doğru şekilde yönetildi.

Ayrıca bu virüs dünyamızın nasıl hassas bir denge üzerinde durduğunu bize gösterdi. Mikroskobik bir varlığın tüm dünyada hayatı nasıl alt üst ettiğini gördük. Keşke bu aşıyı tüm dünyaya dağıtılabilsek de virüs tamamen ortadan kalkabilsek.