Serdar Sezgin/Özel Haber

“Yeryüzü Doktorları, insani ve sağlık alanlarına odaklanmış; sadece kendi işini yapıp, yetkin olmadığı meselelerden beri olan, çok şey yapmaya çalışmadan az iş ama güzel iş yapan sıkı ekibin ürettiği bir cemiyettir.”

Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanı Uzman Doktor Yahyahan Güney, derneğin kuruluş amacından bahsederken Türkiye’de olan insani yardımlardan çok sağlık alanlarına yönelmiş ve sağlık alanlarında hizmetlerini sunan bir sağlık insani yardım kuruluşudur. 20 yıllık tecrübesinden aldığı deneyimle, ilk zamanlarında gönüllü katılımcılarla kalplere dokunan kurum, sonraları daha profesyonel ve bilgi birikimi olan kişilerle çok az gelişmiş, kıtlık, savaş ve afete uğramış bölgelere gönüllü bir birliktelikle hizmet götürdüklerini ifade etti.

Onların işi sağlık

“Derneğimizin amacı ihtiyaç sahibi olan bölgelerde nitelikli ve nicelikle insanlar yetiştirip kendi kendilerini eğitebilmeleri. Hastane mi açıldı, doktor gönderip oradaki nitelikli insanları sağlık konularında eğitmek. Yüksek tahsilli okullarla konuşup öğrencileri henüz erken dönemde yetiştirmek. Okul mu açıldı, eğitmen gönderip ilgili bölümü okuyan öğrencileri yetiştirmek ve sürekli olarak yetişen bireylerin kendi kendilerini yetiştirip kendi halklarına fayda sağlamaları ve onları da eğitmeleridir. Yardımı yapıp Türkiye’ye dönerek onlara ne kadar fayda sağlayacağız ki?” ifadelerini kullanan Güney, işlerin daima ve devamlı olmalı konusunda çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Çoğu şeyi yanlış yapıyoruz

Yardım kuruluşlarına tavsiyeniz nedir?

Türkiye’de bulunan yardım kuruşlarından farklı olduklarını belirten Güney, kurum olarak amacımız yaptığımız yardımların sürekli olarak devam etmesidir. Türkiye’den Afrika’ya gönderilen bir unun aynı günde tüketilmesinden ziyade yapılan yardımların devam edebilmesi kendi kendini yenilebilir hale gelmesi ve Türkiye ile iletişim halinde olacak bir iletişim ağının kurulması gayesiyle bu yolculuğa çıktıklarını söyledi. Kurumsallaşmak daha sürdürülebilir ve daha yüksek kapasiteli işler yapabilme açısından önemli bir nokta olduğunu dile getiren Güney, elimizi dokundurduğumuz her yerden bir dönem sonra sağlıklı dönüşler ve daha neler yapabilme konusunda görüş, öneri ve fikir aldıklarını belirtti.

Emeğimizin karşılığı: dua

Diğer derneklerden farkınız ne?

Biz genel olarak sağlık alanına yönelmiş bir kuruluşuz. Uzun yıllar boyunca yaptığımız emeklerin karşılığını bir gülümseme ve hayır dua ile alıyoruz. Elhamdülillah ne büyük bir şeref. Yurtdışında mazlumlara şifa olacak onlarca hastane yapıyor oralara doktorlar tahsis ediyor yaralarına merhem olmaya çalıştıklarını dile getiren Güney sözlerine şu şekilde devam etti:

“Başka bir yerden bir mağdur ya da mazlum bizim kapımıza geldiğinde onu ötelemek, onu küçük görmek bizim kültürümüzde yok. Marjinal grupların ayrıştırmalarından çok Türk halkında kesinlikle böyle bir şey yok. Ürdünlü bir vatandaşı misafir etmiştik hanemizde. ‘Türkiye’nin sırtı yere gelmez’ dedi, neden dedim? ‘Çünkü dünyanın her yerinde mazlumlara ve fakirlere çok yardım ediyor’ dedi. Ben de öyle düşünüyorum yardımlar devam ettiği sürece Cenab-ı Hak bize çok bereket ve rızık verecektir.”