ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gıda sorunu yaşanan her ailenin ekonomisinde, o ekonomiyi yönetmekte zorlanan ev kadınlarının yanında olacağını belirterek, "2022'de en büyük, en önemli önceliğim bu olacak." dedi.

Kılıçdaroğlu, ev kadınlarıyla parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Yıla zamlarla girildiğini, elektriğe, konutta ve ticari kuruluşlarda kullanılan doğal gaza, motorine, benzine, oto gaza, köprü ve otoyollara zam yapıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bu işin siyasetten ve makro ekonomik verileri konuşmaktan çıktığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Artık Türkiye'de ekonomi, para ile ilgili olmaktan bile çıktı. Kimse para kazanmıyor bu ülkede. Artık ekonomi, masaya ekmek koyup koymamakla ilgilidir. Mesele artık iç ekonomidir. Yani hanenin sofrasıdır." diye konuştu.

Ailenin sofrasının, toplumun yapı taşı olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, o sofranın ne pahasına olursa olsun korunması gerektiğini kaydetti.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Erdoğan Türkiyesinde özellikle tek çalışanlı, ev hanımlı haneler, yıkımın eşiğindedir. Bu hanelerimizin insanları artık güvende değildir. Buradan ilan ediyorum, birincil önceliğim hane ekonomisini, yani iç ekonomiyi korumak olacaktır. Kadınların ekonomik sorunlarını, politika çabalarımızın en önünde tutacağım." değerlendirmesini yaptı.

"Toplumdaki önemli rollerine rağmen Erdoğan'ın ev hanımlarını ve tek gelirli haneleri artık hafife aldığı çok açıktır. Onların çığlığını saraydan duymak zordur." diyen Kemal Kılıçdaroğlu, ev kadınlarının, görmezden gelinse de pek çok iş yaptığını kaydetti.

Ekonomi bozulduktan sonra hanenin geçim planlanmasını tümüyle ev kadınlarının yaptığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, ev kadınlarının, eşinin kazandığı parayla bu "korkunç" pahalılıkla nasıl mücadele edeceğini bilemediğini söyledi.

- "Çocuklar ailelerinin katlandığı zorlukların farkında"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yemek pişirilecek, temizlik yapılacak, çocuklara bakılacak, hastalara ve yaşlılara destek verilecek. Tek gelirli haneler çok ama çok zordalar. Hayat pahalılığı bu aileleri ezip geçiyor.

Aileler gıda güvensizliği ile de mücadele edecek 2022'de. Bu ailelerin küçük çocukları bile politize oldular. Siz de görüyorsunuz videoları. 9-10-11 yaşındaki çocuklar, ailelerinin her gün katlandığı zorlukların son derece farkında. Rafadan Tayfa, Kral Şakir çizgi filmlerini konuşması gereken çocuklar, Erdoğan'ın aymazlığını konuşuyorlar. Bu yaşlarda böylesine önemli bir aile meselesiyle bu kadar ilgilenmek o çocukların asla unutamayacağı bir psikoloji olacak."

Enflasyonun "korkunç" durumda olduğunu, yarın enflasyon rakamlarının açıklanacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Göreceksiniz en makyajlı hali bile korkunç olacak. Malum, TÜİK adeta kuaföre döndü makyaj yapa yapa. Ama o bile bir yere kadar oynayabiliyor rakamlarla. Bu tek gelirli, ev hanımlı ailelerin ekonomik güvenliğini sağlamamız lazım. Ben bu ailelerin mutfağında ve masasında bir sandalye istiyorum. Gıda sorunu yaşanan her ailenin ekonomisinde, o ekonomiyi yönetmekte zorlanan ev hanımlarının yanında olacağım. 2022'de en büyük en önemli önceliğim bu olacak.

Saray hükümetinin bir ahlak sorunu var. Ev hanımları çocuklarının eğitimi, beslenmesi, gıda güvensizliği ile ilgili kabus yaşarken bu saray, yarattığı yoksulluğu, din soslu vatanseverlik ile sümen altı etmeye çalışmaktadır. 2022'de ev hanımlarını daha da zora sokacak her ne olursa işte orada olacağım. Ev ekonomisini yok eden kurumlara önerim, bolca zincir ve kilit depolasınlar kendilerine. Her kim sofradan çalıyorsa işte o bunun bedelini mutlaka ödeyecek."

- "Bir maaşla ev döndüremiyoruz"

Toplantıya katılan Saliha Yoldaşoğlu, tek maaşın yetmediğini ve geçinemediğini söyledi. Kiralarını ödeyemediklerini, okuyan çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını anlatan Yoldaşoğlu, "Çok zor durumdayız. Çocuklarımıza mahcup oluyoruz, çocuklarımız bize mahcup oluyor. Evimizi döndüremiyoruz. İş yok, çocuklarımız işsiz. Bir maaşla ev döndüremiyoruz. Bize yardımcı olun, iş verin. Çocuklarımız boşta kalmasın." dedi.

Üç çocuk annesi Melek Kuşkaya da eşinin işsiz olduğunu dile getirerek, zor durumda olduklarını söyledi. Kronik rahatsızlıkları bulunduğunu anlatan Kuşkaya, kiradaki evinden çıkarak kayınvalidesiyle yaşamak durumunda kaldıklarını aktardı.

Kaynak: aa