Güney Kore Temel Bilim Enstitüsünden bir grup araştırmacının öncülük ettiği yeni bir deneyde, elmas üretimi sadece 150 dakikaya kadar düştü. Bilim insanları, oluşumunu tamamlaması milyarlarca yılı bulan doğal elması, sıvı metallerin karışımına dayanan yeni bir yöntemle, daha az basınç kullanarak kısa sürede elde etti.

Science Alert sitesindeki habere göre, doğal elmasların yeraltındaki aşırı basınç ve sıcaklıklarda oluşması milyarlarca yıl alıyor. Sentetik formlar çok daha hızlı üretilebilirken, genellikle birkaç hafta kadar, yoğun bir şekilde basınç görmeleri gerekiyor.

Sıvı metallerin karışımına dayanan yeni teknoloji sayesinde ise, devasa bir sıkıştırmaya gerek kalmadan birkaç dakika içinde yapay bir elmas çıkarmak mümkün.

Sanatın Yeni Boyutu: Yapay Zeka ile Hareketli İmge Atölyesi Sanatın Yeni Boyutu: Yapay Zeka ile Hareketli İmge Atölyesi

150 DAKİKADA BİR ELMAS 

Bir atmde (standart atmosfer birimi) bin 25 derece sıcaklıkta, 150 dakikada bir elmas filmi çıkarıldı. Bilim insanları bunun, deniz seviyesinde hissettiğimiz basınca eşdeğer ve normalde gereken basınçtan onbinlerce kat daha az olduğunu söylüyor.

Güney Kore Temel Bilim Enstitüsü öncülüğünde çalışmayı yürüten ekip, sürecin sentetik elmas üretiminde önemli bir fark yaratacak şekilde ölçeklendirilebileceğini açıklıyor.

Bununla birlikte, elmas üretiminde karbonu sıvı metale eritmek tamamen yeni bir yaklaşım olarak görülmüyor. Örneğin, yarım yüzyıl önce erimiş demir sülfit kullanılan bir süreç geliştirildi. Ancak bu işlemler hâlâ 5-6 gigapaskallık basınçlara ve karbonun tutunabilmesi için bir elmas 'tohumuna' ihtiyaç duyuyordu.

Bu yeni çalışmanın detaylarının anlatıldığı makalede bilim insanları, "Sıvı metal alaşımı kullanarak 1 atm basınçta ve orta sıcaklıkta elmas yetiştirmenin bir yöntemini keşfettik" açıklamasında bulunuyor.