Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelere Avrupa Birliği tarafından onaylanan koronavirüs (Kovid-19) aşılarını yaptıran farklı ülke vatandaşlarının mevcut seyahat kısıtlamalarını kaldırmalarını tavsiye etti. Bu kapsamda Avrupa’ya giriş yapmak isteyen farklı ülke vatandaşlarının, AB onaylı aşıları yaptırmış olmaları durumunda seyahat için önlerinde bir engel kalmayacak.

Avrupa Birliği Komisyonundan yapılan açıklamada, AB vatandaşı veya AB ülkelerinde oturma izni olmayan kişilerin AB’ye mecburi bonus veren siteler olmayan seyahatlerinde uygulanan mevcut salgın kısıtlamalarının, aşılama kampanyaları ve ülkelerdeki vaka durumları göz önünde bulundurularak gevşetilmesi önerisinde bulundu.

KABUL EDİLİRSE AVRUPA’YA SEYAHAT EDİLEBİLECEK

Komisyonun önerisi üye ülkeler tarafından kabul edilirse AB tarafından onaylanmış Kovid-19 aşılarının iki dozunu da yaptıran kişiler AB ülkelerine seyahat edebilecek. Seyahatler için aşının ikinci dozunun yapılmasının üzerinden 14 gün geçmiş olması istenecek.

Avrupa Birliği’nin şimdilik onayladığı aşılar, BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson.

Johnson and Johnson aşısı tek doz olarak uygulanırken Avrupa İlaç Ajansında (EMA), henüz onay başvurusu yapılmayan Curevac, Novavax ve Sputnik V aşısının ön değerlendirme süreçlerine devam ediyor.

Aşı olan kişiler, beraberlerinde aşı olmamış çocuklarıyla seyahat edebilecek. Ancak çocukların son 72 saat içinde alınmış bir negatif test sonucu göstermeleri gerekecek. Üye ülkeler ayrıca ülkeye girişlerde çocukların tekrar test yaptırmalarını isteyebilecek.

AB’YE KİMLER SEYAHAT EDEBİLECEK

Vaka sayısı az olan 7 ülkeden AB’ye serbest seyahatler de devam edebilecek. Bu ülkeler Avustralya, Yeni Zelanda, Ruanda, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Çin. Çin’e mütekabiliyetin teyit edilmesi halinde izin verilmesi planlanıyor. Ayrıca bu ülkelerden gelenlere karantina uygulaması ve test zorunluluğu bulunuyor.

AB Komisyonu, bu ülkeler dışında başka ülkelerden de AB’ye gelişlere izin verilmesi için epidemiyolojik duruma ilişkin kriterlerin gevşetilmesini önerdi. Böylece salgın durumu olumlu seyreden ülkelerden de gelişler için kriterler yeniden belirlenebilecek.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) acil kullanım izni listesine ekleyeceği aşıları olanlara da seyahat kısıtlamalarının kaldırılabileceği planlanıyor.

Avrupa Birliği’ne mecburi seyahatlere ise kişilerin aşı olup olmadığına bakılmaksızın izin verilebilecek.