ÖZEL HABER

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu özellikle gelişim çağındaki çocukların yaşıtları ile karşılaştırdığında dikkatsizlik, aşırı şekilde hareketlilik, dürtüsel yakınma gibi belirtilerin görüldüğü kronik psikiyatrik bir hastalık olduğunu söyleyen Aile Danışmanı ve Yazar Sedat  Dörtkardeş “Günümüzde çoğu ebeveyn bu tanıyı herhangi bir uzmana danışmadan kendi kendilerine koymaktadırlar. Bu büyük bir hatadır” ifadelerini kullandı.

Sosyal hayatlarında büyük sorunlara yol açabilir

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu özellikle çocukların iş, sosyal ve özel hayatlarında gelecekte büyük sorunlara yol açabileceğini ifade eden Dörtkardeş “İş hayatlarında kendini ise verememe, çok sık iş değiştirme, sosyal hayatlarında arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorluk ve yalnızlığa itilme, evlilik hayatlarında eşiyle iletişim kuramama gibi sorunlar yaşayabilirler.” ifadelerini kullandı.

5 ay içinde sorun çözülebilir

Gerekli tedavi ve çalışmalar ile çocukların motor becerileri, görsel beceriler, işitsel beceriler, odaklanma becerilerinin geliştirilebileceğini daha sonra rapor eşliğinde zihin egzersizleri ve bireysel seanslar ile kolayca tedavi olabileceklerini aktaran Dörtkardeş “ Zihin egzersizleri ile bireysel çalışmalar yapılmalı. Maksimum 5 ay içinde orta şiddette Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Rahatsızlığı olan bir bireyin sorunu çözülmüş oluyor.”

Besinler Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite’yi tetikliyor

Özellikle hazır meyve suları, asitli içecekler, hazır gıdalar, şekerleme türleri,  bazı süt ve süt ürünleri, cips tarzı yiyecekler gibi katkı maddesi içeren yiyeceklerin fazla tüketilmemesi gerektiğini belirten Dörtkardeş “Besinlerin ve içeceklerin besin günlüğü tutarak kaydetmeleri ve sonrasında hekim ve diyetisyen ile paylaşmaları gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayacak bir beslenme program oluşturulmalıdır.” diyerek uyarılarda bulundu.

Televizyon, tablet ve telefonu uzak tutun!

Aileler çocuklarını Televizyon-Tablet- Telefon dediğimiz elektronik görsellerden uzak tutmalı. diyen Dörtkardeş “Elektronik görseller beynimizin görsel ile ilgili kısmını uyuşturur ve sözel olmayan IQ’yu olumsuz olarak etkiler. Evde kurallar olmalı tabii ki ilk başta bu kurallara ebeveynler uymalı ve model olmalıdırlar. Çalışma masaları düzenli dikkat dağıtacak nesneler masa üstünde olmamalıdır.”