Dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Birçok kişi ise sigarayı bırakmak adına, son yıllarda zararı olmadığı iddia edilen elektronik sigaraya yöneliyor. Fakat elektronik sigara kullanan birçok vatandaş elektronik sigara zararları nelerdir? Elektronik sigara neden zararlı? sorusunun yanıtını araştırıyor. Özel olarak hazırladığımız elektronik sigara zararları nelerdir? Elektronik sigara neden zararlı? sorularının yanıtnı haberimizde bulabilirsiniz.

ELEKTRONİK SİGARA ZARARLARI NELERDİR? ELEKTRONİK SİGARA NEDEN ZARARLI?

Dünyada her gün yüzlerce insan sigara yüzünden ölüyor. Sigaranın neden olduğu hastalıklar ve problemler arasında KOAH, iktidarsızlık, midede ülser, nefes darlığı ve kalp hastalıkları bulunur. Ayrıca sigara içen bireylerde gözlenen kalp yetmezliği sigara içmeyen bireylere göre 20 kat daha fazla. Birçok kişi ise sigarayı bırakmak için, son yıllarda piyasalarda yer edinen ve zararı olmadığı iddia edilen elektronik sigaraya yöneliyor. Fakat uzmanlar uyarıyor; elektronik sigaranın da en az normal sigara kadar zararlı olduğunu ifade ediyor. Peki elektronik sigara zararları nelerdir? Öncelikle şunu söylemek gerekir ki ikisinde de nikotin ve kanserojen maddeler var. Ayrıca nikotin içeren kimyasal maddeler 5 dakika içinde metabolizmayı olumsuz etkiliyor. Elektronik sigaranın zararlarına ek olarak dumanını da ekleyebiliriz. Çünkü uzmanlara göre elektronik sigaranın dumanı da tıpkı gerçek sigaranın dumanı kadar zararlı.

TÜKETİMİ YASAKLANMIŞ MADDELER İÇERİYOR

Birçok kimyasal katkı maddesi içeren elektronik sigara solunum yolu ile hücre yapısında kanser öncesi bozulmalara yol açtığı gözlemleniyor. Özellikle uzun süre dumana maruz kalmanın yol açacağı zararlar hakkındaki birçok veri mevcuttur. Ayrıca piyasada satılan ürünlerin içerisinde, gliserol veya propilen glikol yerine tüketimi yasaklanmış yüksek oranda etilen glikol bulunuyor.

ELEKTRONİK SİGARANIN DUMANI DA ÇOK ZARARLI

Elektronik sigaraların kokusu sizi cezbedebilir ama bu cezbetme sizi sağlığınızda da edebilir. Özellikle uzmanlara göre koku veren aromalar aldehid yapıda oluyor. Yani vücutta tepki oluşabiliyor. Yine yapılan bir araştırmaya göre elektronik sigaraların dumanı ile klasik sigaraların dumanının verdiği zarar aynı. Örnek vermek gerekirse vücuttaki küçük hava yolları ve akciğerlere zararlı partiküllere sigarayla aynı oranda zarar veriyor. Elektronik sigaralar, klasik sigaralara oranla daha az da olsa potansiyel olarak kanserojen olduğu bilinen zehirli maddeler içeriyor.

SİGARAYI BIRAKMAYA YARDIMCI DEĞİL

Elektronik sigaralar, sigarayı bırakmakta kullanılan ve nikotin içeren diğer ürünlere göre (Sakız, nikotin bantları vs.) sigara içmeye daha yakın bir deneyim yaşatıyor. Elektronik sigaranın sigarayı bıraktırmaya yardımcı olup olmadığı konusunda yapılan en büyük çalışma 700 kişiden oluşuyor. Çalışmanın sonuçlarında ise katılımcı gruplar arasında cihazın sigarayı bıraktırma açısından istatiksel bir farkının saptanamadığı sonucuna ulaşılıyor. Dolayısıyla elektronik sigaraların sigara bıraktırmaya yardımcı olduğu konusunda yeterli kanıt bulunmuyor.