Op. Dr. Güncel Öztürk denetimindeki Hairneva saç ekim merkezi uzmanları, saç ekimi yaptırmayı düşünenler için saç ekimi teknikleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları sizin için anlattı.

Çok çeşitli saç ekimi tekniği mevcuttur. FUT, FUE ve dhi saç ekimi teknikleri arasında kendilerine has teknik farklılıklar var. Saç seyrekliği ya da kelleşme insanda stres, kaygı ve özgüven kaybı gibi negatif hislere neden olabilir ve bu durumdan kurtulmak için her türlü çareye başvurabiliyorlar. Sonuç alınamadığında ise tek kalıcı çözüm saç ekimi operasyonu yaptırmaktır. Saç ekimi tekniği ile ilgili doğru kararı vermek, birçok açıdan saç ekiminin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına katkı sağlayabilir.

Saç ekimi operasyonunun en önemli aşaması verici yani donör alanın doğal görünümünü bozmamaktır. FUT, FUE ve DHI yöntemleri arasında FUE ve DHI tekniği sunmuş olduğu doğallık, kalite ve sağladığı sonuçlar açısından hem saç ekim cerrahları hem de müşteriler tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir.

Saç ekimi operasyonunda hem alım evresi hem de ekim aşaması eşit derecede önemlidir. FUT ve FUE teknikleri arasındaki en önemli fark ise kıl köklerinin alınma ve yerleştirme şeklindeki farklılıklardır.

FUT – FUE – DHI saç ekimi tekniklerinin özellikleri

Folliküler Ünite Transplantasyonu (FUT), tipik olarak başın arka kısmındaki kafa derisinden uzun ince bir şerit kelleşen alana ekilmek üzere alınır. Saç şeridi daha sonra mikroskop altında tek birime bölünür. Daha sonra alınan şerit, kafa derisinin kelleşen alanına tekrar dikilir. Kesi ve dikiş işlemi uygulandığı için saçlar kısayken izlerin görünme riski bulunur. Ön saç çizgisinde ise diğer tekniklerdeki esneklik sağlamaz. Bu nedenle günümüzde çok fazla tercih edilmez ve geleneksel teknik olarak kabul edilir.

Folliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE), bir saç kökü veya folikül grubunun çevreleyen cilt küçük bir panç ile dairesel kesim yapılarak kafa derisinden alınır. İşlemden sonra kafa derisinde küçük bir delik oluşur. Operasyon, cerrahın tedavi alanını tamamen örtecek kadar folikülü yerleştirinceye kadar devam ettirilir. Delikler, verici alanda iyileşinceye kadar minik izler bırakabilir. Bu izler, FUT tekniğine kıyasla daha az görünürdür.

DHI ekstraksiyonu, hastaların cildinde kesi yapılmasını gerektirmediği için mikro-FUE olarak adlandırılabilir ve donör bölgesinden tüyleri tek tek çıkartmak için sadece 1 milimetreden daha düşük çaplı punchlar kullanılır. Minimal invaziv bir teknik olan DHI ekstraksiyonu, mutlaka, alanında sertifikalı bir cerrah tarafından yapıldığında doğal görünüm ve yüksek kalite sağlar.

Saç tekniklerinin başarısını etkileyen diğer kriterler

Hem FUT hem de FUE seçeneklerinde folliküller, tedavi alanına kanallar açılarak ve saç folikülleri bu kanallara doğru açı, yön ve derinlikte yerleştirilerek gerçekleştirilir. Bu geleneksel tekniklerde başarı olan kaç tane follikülün çıkarıldığı ve implantasyondan sonra kaç follikülün hayatta kaldığı ile doğru orantılıdır.

DHI tekniğinde saç köklerinin minimum tutunma ve canlılık oranı oldukça yüksektir. Diğer tekniklerde canlılık oranları yüzde 50 - 90 arasında değişirken, DHI tekniği yüzde 90'ın üzerinde hayatta kalma imkanı sunar. Neşter kullanılmaz. Dikiş gerekmez. Neredeyse hiç ağrı olmaz. Görülebilir herhangi bir yara izi oluşmaz. Saçın tıraşlanmasına gerek olmaz. İyileşme süreci oldukça kısadır.

Sonuç olarak kullanılan tekniğin yanı sıra seçtiğiniz cerrahın tecrübesinin ve saç ekim merkezinin de saç ekiminin başarısında büyük bir önemi vardır. Bu nedenle seçeceğiniz cerrahınızın teknik hakkında size sunacağı bilgiler doğrultusundan seçiminizi daha doğru bir şekilde yapabilirsiniz.