Ebru Okanlar / Özel Haber

1. AMELİYAT  İLE ZAYIFLAMAK  SAĞLIKLI  MI ?

Elbette, obezite tedavisinde öncelik ameliyat yöntemleri ile kilo vermek değildir. Diyet, egzersiz gibi yöntemler ve endoskopik olarak gerçekleştirilen mide botoksu, mide balonu gibi yöntemler ile kilo kaybı gerçekleşmeyen  bireylerde ameliyat  bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygun durumlarda  gerçekleştirilen ameliyatlar ile kilo vermek ve obeziteyi tedavi etmek sağlıklı bir yöntemdir.

2. YENİ TEKNOLOJİLER ZAYIFLAMA AMELİYATLARINI  DAHA MI GÜVENLİ  KILAR  ?

Uzun zamandan beri gerçekleştirilen obezite ameliyat yöntemleri ( tüp mide, gastrik  by-pass ) teknolojinin gelişmesi ile birlikte ameliyat esnasında kullanılan alet malzemelerin ve cihazların gelişmesi ile birlikte daha kolay ve güvenilir bir hale gelmiştir. Bununla birlikte  ameliyatların gerçekleştirilme sıklığı da bu konudaki  tecrübelerin artmasını ve operasyonların daha güvenilir yapılmasını sağlamaktadır. 

3. KİLO SORUNU OLAN HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?

Obezite ameliyatları kilo problemi olan herkese uygulanmaz. Bu ameliyatların uygulanması için yaş, vücut kitle indeksi, ek hastalıklar sorgulanmalı ve uygun endikasyonlar durumunda yapılmalıdır.

4. KİMLERE ÖNERİLMEZ?

18-65 yaş aralığının dışındaki bireylerde, vücut kitle indeksi 35’in altında olan bireylerde, bilinen aktif kanser hastalığı veya tedavi edilmesi gereken kalp ve akciğer hastalığı olan bireylerde önerilmez.

5. OPERASYONDAN SONRA TEKRAR KİLO ALIMI  GERÇEKLEŞİR Mİ ?

Bu ameliyatlardan sonra düşük  bir ihtimalde olsa tekrar kilo almak mümkündür. Bunun sebebi ise doğru cerrahi yöntemin seçilmemesi ve doğru  tekniğin uygulanmaması ve ayrıca hastanın kilo kaybından sonra eski yanlış beslenme alışkanlıklarına dönüş yapması ile gerçekleşmektedir.

6. OBEZİTE  CERRAHİSİNDE EN SIK UYGULANAN  AMELİYAT  TÜRÜ NEDİR ?

Obezite tedavisinde uygulanan en sık yöntem tüp mide ( sleeve gastrektomi ) yöntemidir.  Bu yöntem kısıtlayıcı türden bir operasyondur.  Obezite tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler içerisinde % 80‘i kadarın oluşturmaktadır.

7. AMELİYATTAN NE KADAR  SÜRE  SONRA İŞE BAŞLAYABİLİRİZ ?

Obezite tedavisinde uygulanan ameliyatlardan sonra masa başı  iş yapan bireyler 1  hafta -10  günlük  bir zaman diliminde, ağır işlerde çalışan bireyler ise 1 ay  sonrasında işe dönebilmektedir.

8. ZAYIFLAMA AMELİYATLARINDA YAŞ SINIRLAMASI NEDİR ?

18 yaş altında ve 65 yaş üzeri bireylerde obezite tedavisinde cerrahi yöntemleri uygulanmamaktadır.

9. OPERASYONDAN SONRA KİLO VERME İLE BİRLİKTE HANGİ YANDAŞ  HASTALIKLARDA GERİLEME  GÖRÜLEBİLİR ?

Tip 2 diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi hastalıklarda belirgin bir gerileme söz konusudur. Ayrıca bunlara bağlı gelişebilecek olan yandaş diğer hastalıklarda  kontrol altına alınmış olur.

10. AMELİYAT İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER NELERDİR ?

Ameliyatın süresi, yapılma şekli, hastanede kalış süresi beslenme şekli ve başlangıcı, ameliyatesnasında kullanılan materyaller, ameliyat esnasında kaçak testinin yapılıp yapılmaması, ameliyattan sonraki  süreçte  ne zaman  hamile kalınabileceği, ameliyat sonrasısarkmaların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği  sorulmaktadır. 

  • Ameliyat süresi tüp mide için yaklaşık 1 saat
  • By-pass için 2-4 saat sürmektedir.
  • Obezite ameliyatları laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir.
  • Yaklaşık 2-4 gün hastanede kalınmaktadır.
  • Tüp mide operasyonundan sonra sıvı beslenmeye ameliyat sonrasındaki gün başlanmaktadır.
  • Ameliyat esnasında kullanılan materyaller sağlık bakanlığının onayladığı ve dünya  çapında bilinen ve kullanılan materyallerdir. 
  • Ameliyat esnasında kaçak testi yapılmaktadır.
  • Ameliyat sonrasındaki süreçte hamilelik  için 1 yıl süre geçmesi önerilmektedir.
  • Ameliyat sonrasındaki sarkmalar verilen kilo miktarı, yaş
  • Sonrasındaki egzersize bağlı olarak  değişmektedir.