OpenAI mühendisleri tarafından geliştirilen "Voice Engine" teknolojisi sesleri klonlayabiliyor. ChatGPT'nin de geliştiricisi olan ABD merkezli yapay zeka firması OpenAI, "Voice Engine" teknolojisinin yalnızca yazılı metin ve 15 saniyelik konuşma örneğinden konuşmacının orijinaline çok benzeyen doğal sesini taklit edebildiğini açıkladı.

iPhone'larda ilginç hata: Silinen fotoğraflar geri geldi iPhone'larda ilginç hata: Silinen fotoğraflar geri geldi

Güvenlik endişelerine ilişkin, "Voice Engine"in test aşamasındaki kullanıcı partnerlerine kişi veya kuruluşların kimliğini kullanmanın yasaklandığı, orijinal konuşmacının rızasının gerektiği ve seslerin yapay zeka tarafından üretildiğinin izleyicilere açıkça bildirilmesinin zorunlu kılındığı açıklandı.

Voice Engine, orijinal konuşmacının sesini koruyarak çeviri yapabilecek.

Söz konusu yapay zeka aracını geliştiren OpenAI firması, 2022 yılının sonlarında piyasaya sürdüğü ChatGPT ile dünyada yeni bir teknoloji çağını başlatan şirketin ta kendisi. ChatGPT, sorgulara verdiği özgün ve hızlı yanıtlarla kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlandı. Şirket, GPT-3 ve GPT-4 gibi versiyonlarını geliştirdiği yapay zeka destekli sohbet robotunun üzerinde çalışmaya devam ediyor. 

DİKKAT! YALAN İÇERİKLER ARTABİLİR

Bu yeni yapay zeka aracı, dezenformasyon amacıyla sosyal medya platformlarında yayınlanan politik içeriklerin sayısını artırabilir. Örneğin, bir ülkenin başbakanının sesini klonlayan kötü niyetli kişiler yayınladıkları videolar ile milyonları "başbakanın ağzından çıkmayan sözler" ile kandırabilir. Uzmanlar, sosyal medya kullanıcılarını ses klonlama özelliğine karşı daha dikkatli olmaları için uyarıyor.