Sözü senet olmaktan çıktığı bir yüzyılda hayat sürmekteyiz. Ahir zaman bu yaa. Ne kadar kötülük hali varsa yeridir denircesine.

Herkes habersiz bir şekilde birbirinden şikayetçi. Biri olduğu durum karşısında insanlığın öldüğünden yakınıyor. Öteki hayvanlara yapılan zulümden şikayetçi. Diğeri insan öldürmenin ne denli vahim bir durum olduğunu işaret ederek izahatta bulunuyor.

Peki kim bu güruh?

Yediği yemekten, olduğu ortamdan, eğitim aldığı akil gruptan, nefes verdiği ortamdan, ter akıttığı mekandan... bir insanın hayatımdaki duruş sahibi olmasındaki süreçti bunlar.

Ve öyledir ki; İnsan hayatının bir bölümünü, büyük bir kısmını, dönüm noktası etkisi olacak dahi olsa hayatının küçük bir kısmını, hangi renk üzere yaşadıysa içten dışa yahut dıştan içe her zaman bir benzerlik göstermiştir.

Zaman geçse de insan üzerinde hayatının dönüm noktaları ve eşiği geçme kısımlarında yer almış bir olay söz konusu olmuştur. (İnsanın vefa borcu kimi zaman buralardan gelmektedir.) Bu zor süreçte yer alan domino taşı etkisi bireyin dünyasına öyle bir yer bulmaktadır ki, bazen onu yönlendirme konusunda dahi yer almışlığı olmuştur.

Nereden gelip nereye gittiğimizi hiçbir zaman unutmamak gerekmektedir sözü bir kişinin hayat serüveninde unutmaması gereken bir manifesto olmalıdır. Özünden sıyrılıp öz ararken başka özün kaynağı olup maşasına dönüşmektense kendi sorumluluk alanında dönüp kıvranmak en nihayetinde bireyin fıtraten de insanlık namına bir gerekliliktir.

Her şey bir yana değil, siyah bir karanlık örtü bir yana dursun. Birbirimize karşı doğru, dürüst ve en önemlisi de iyi olalım. Kaybedecek ne olabilir ki! Duruşu olmalı insanın. Sözü yeniden eskisi senet olmalı. Güvenilir olmalı en nihayetinde.

İnsanlığından nasibini almamış bu haydut, eşkıya ve şeytani yaratıklar fütursuzca baş gösterir oldu. Onlar bunları yaparken. Ne yazık ki bizler insani duygularımızın sinesine çekildik sessiz ve sedasız bir şekilde. O halde kulak verin Akif'in bu sözlerine:

Tükürün milleti alçakça vuran darbelere,

Ve Tükürün onlara alkış tutan kahpelere.

Peygamber efendimiz (sav) bireyin arkadaş ortamı üzerine adeta geleceği görürcesine buyurdu:

"Kişi, dostunun dini üzeredir. Bu nedenle, kiminle dost olacağına dikkat etsin!"