Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı ile birlikte Ankara’da ortak basın açıklaması düzenliyor.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan satır başları:

AYASOFYA’NIN İBADETE AÇILMASI

UNESCO ile irtibat halindeyiz. Namaz dışında ziyarete açık olacak. Yunanistan’ın tepkisini anlamak mümkün değil. Bu Türkiye’nin egemenlik meselesidir. Biz nasıl 1453’ten bu yana koruduysak yine koruyacağız.

BAYRAK YAKMAK ANCAK ONLARA YAKIŞIR

Selanik’te bayrak yakmak ancak onlara yakışır. Anıtın ruhunun korunacağına inanıyoruz. Namaz dışında ziyarete açık olacak İspanya gibi diğer ülkeler de Ayasofya’nın Türkiye’nin egemenlik meselesi olduğunu kabul ettiler.Bizim aldığımız karara herkesin saygı duyması gerekiyor.

Ayasofya dünya kültür merkezi listesinde. UNESCO ile diyalog içerisindeyiz. Namaz sırasında ikonalar perdelenebilir. Namaz saatleri dışında açık olacak. Her farklı inanç sahibi gelip ziyaret edebilecek.

LAYA’NIN SÖZLERİNE ANINDA YANIT

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanyol Dışileri Bakanı Laya ile basın toplantısı düzenliyor. Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili açıklamalarda bulundu. İspanya Dışişleri Bakanı Laya’nın Ayasofya’dan ‘ortak ev’ olarak söz etmesine ise Çavuşoğlu müdahale etti, kutsal mabed için “Ayasofya camidir, 1453’ten bu yana camidir. 86 yıl müze olarak kaldı” dedi.