Kobani davasında yargılanan eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memiş ve Cihan Erdal’ın adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verildi, yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Kobani eylemleri soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci ve yazar Ayhan Bilgen, Kars Belediye Başkanı iken İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmıştı.

SORUŞTURMADA NELER OLMUŞTU?

Eylül 2020'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'teki "Kobani eylemleriyle" ilgili olarak Ankara merkezli 7 ilde başlatılan operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı. Bu kişiler arasında HDP'nin eski milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve belediye başkanları da vardı.

Başsavcılık daha sonra 6-8 Ekim Olayları sırasında HDP MYK üyesi, halen de partinin milletvekili olan 7 kişi hakkında, Anayasa'nın 83’üncü maddesi gereği aynı soruşturma kapsamında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenledi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gözaltı kararı sonrası, "Bu bir intikam operasyonudur" demiş ve 6-8 Ekim olaylarının sorumlusunun partisi olmadığını söylemişti.